UVEK DRUGAČIJI, SVEŽ I INTRIGANTAN: 27. „RING RING”

UVEK DRUGAČIJI, SVEŽ I INTRIGANTAN: 27. „RING RING”
sre, 17. maj 2023 - ned, 21. maj 2023

Dvadeset sedmi međunarodni festival nove muzike „Ring Ring” biće održan u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat” i Studiju 6 Radio Beograda, od 17. do 21. maja 2023. godine. Festival „Ring Ring” nastavlja putem kojim se kreće od 1996. godine, predstavljajući prostor i vreme za savremenu, drugačiju i nekonvencionalnu muziku. Pred kraj svoje treće decenije života, kao i rada na obogaćivanju kulturnog života Srbije retkim sadržajima, 27. „Ring Ring” donosi puno novih, svežih ideja i aktuelnosti iz sveta.

Program će obuhvatiti devet koncerata domaćih i stranih muzičara, te različitih saradnji i projekata. Nastupiće umetnici iz Nemačke, Japana, Danske, Slovenije, SAD, Irana, Hrvatske, Švedske, Holandije, Austrije, Srbije i Francuske, a među njima neki od veterana evropske i svetske scene improvizovane, eksperimentalne, fri-džez i avangardne akustične, elektronske i akustično-elektronske muzike, poput Otoma Jošihidea ili Tomasa Lena, koji su i sami već nastupali na festivalu „Ring Ring” u okviru drugih sastava i projekata.

Festival će ugostiti i izvrsne muzičare mlađe generacije, koji tek razvijaju svoju karijeru ili se, pak, pojavljuju u nekim potpuno novim projektima. U ovakve sastave sa mahom mlađim umetnicima (neki i ispod 30 godina starosti) spadaju: TiTiTi, /kry, IRK Performing Reflection, te Jesper Nordberg Trio koji će na dan početka 27. „Ring Ring”-a objaviti svoj debi-album „TRIO”.

Koncert mladog hrvatskg umetnika Ivara Robana Križića i njegovog sastava IRK Performing Reflection ostvaruje se kroz projekat EFFEA, još jedan evropski projekat u koji je Udruženje „Ring Ring” uključeno.

Mladim generacijama pripada i Kris Piciokos, koga ćemo slušati u duu sa tri decenije starijim Otomom.

Osim što svojoj publici omogućava da uživo sluša predstavnike savremene muzike iz raznih krajeva sveta, „Ring Ring” uvek daje lep prostor i domaćim izvođačima. Ovoga puta, slušaćemo sastav Muzika iz unutrašnjosti, koji je u poslednje dve godine brusio umetnički izraz redovnim nastupima u poznatom beogradskom klubu „Ciglana”. Takođe, po četvrti put na festivalu slušaćemo srpsku pijanistkinju Marinu Džukljev, sve priznatije ime na međunarodnoj sceni, sada u uzbudljivoj saradnji sa slovenačkim triom TiTiTi.

Saradnje su upravo jedna od karakteristika festivala „Ring Ring”, kako one ad hoc, tako i neke sasvim sveže, ali i one dugotrajne, kakvu ćemo slušati 20. maja na koncertu Tomasa Lena i Markusa Šmiklera, analogno-digitalnog elektronskog dua koji je aktivan od prvog susreta, 1998. godine, pri čemu obojica umetnika neguju i svoje brojne druge, zasebne projekte.

Možda najintrigantija saradnja koja će obeležiti ovogodišnji program predstavlja spoj eksperimentalnog rok benda PoiL i umetnice Đunko Ueda, čuvene interpretatorke japanske srednjovekovne epike uz instrument satsuma biva, te budističke vokalne tradicije šomjo. Francusko-japanski projekat PoiL Ueda iznedrio je početkom marta istoimeni album, niže koncerte širom sveta i privlači sve veću pažnju publike, medija i organizatora festivala.

Cena ulaznice za pojedinačno veče (od 18. do 21. maja) iznosi 800 dinara. Cena festivalskog kompleta je 2.800 dinara. Ulaz na prvo veče (17. maj) je slobodan i podrazumeva prijavljivanje unapred radi stavljanja na spisak. Ulaznice je moguće kupiti putem sajta Tickets.rs.

Festival organizuju Udruženje „Ring Ring” i Muzički informativni centar Srbije, a podršku pružaju: Grad Beograd, EFFEA/Evropska unija, Gete institut, Austrijski kulturni forum, Zavod Sploh, Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” i RTS/Radio Beograd 3.

PROGRAM:

17. maj, 20:30, Studio 6 Radio Beograda
TiTiTi feat. Marina Džukljev

18. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar
/kry / IRK Performing Reflection

19. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar
Jesper Nordberg Trio / Otomo Yoshihide & Chris Pitsiokos

20. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar
Muzika iz unutrašnjosti / Thomas Lehn & Marcus Schmickler

21. maj, 20:00, Jevrejski kulturni centar
PoiL Ueda / Last minute koncert

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..