Festival italijansko-srpskog filma

Festival italijansko-srpskog filma
uto, 25. oktobar 2022 - pet, 28. oktobar 2022
Beograd,

Konferencijom za štampu u Ambasadi Italije počeo je VII Festival italijansko-srpskog filma (25-28. oktobar), koji je osmislila i vodi Gabrijela Karluči. Godišnju filmsku smotru, koja promoviše savremena dela italijanske i srpske kinematografije i nudi priliku za susrete i razmenu između profesionalaca i operatera u sektoru, organizuje kulturno udruženje Excellence International u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, italijanskim Eksperimentalnim centrom kinematografije i kreativnim studiom za animaciju Iervolino Studios (deo Iervolino & Lady Bacardi Entertainment, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Italije i Instituta Luce Cinecitta’.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, osnivači Iervolino & Lady Bacardi Entertainment (ILBE) u Italiji i Iervolino Studios u Srbiji (IES) Andrea Jervolino i Ledi Monika Bakardi.

U svom uvodnom obraćanju, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori podsetio je na aktivnosti koje su u toku na „ polju promocije italijanske kreativne industrije u Srbiji, preko kulturnih događaja kao što je filmska smotra Ministarstva spoljnih poslova Italije  „Fare Cinema” i putem alata za jačanje trgovinskih veza u oblasti kinematografije kao što je važan sporazum o filmskoj saradnji Italije i Srbije  koji bi uskoro trebalo da bude finalizovan“.

„Festival je sada već konsolidovana realnost kulturne panorame Srbije i saradnje Rima i Beograda. Trinaest filmova koji čine festival okupljaju na jednom mestu neke od najboljih italijanskih i srpskih produkcija“, rekla je umetnička direktorka Festivala Gabrijela Karluči.
Pored poznatih naslova kakav je serija "Moja genijalna prijateljica" u režiji Danijela Luketija, u okviru festivala biće organizovana srpska premijera filma "LAMBORGINI - čovek koji je stvorio legendu" po scenariju i režiji reditelja Bobija Moreska (dobitnik Oskara za film "Crash"). Posle svetske premijere u Italiji, organizovane u okviru Filmskog festivala u Rimu (program Alisa u gradu), film će biti premijerno prikazan u Beogradu, dok će se u domaćim bioskopima naći od 8.  decembra, u distribuciji Blitz filma.

“Veoma smo srećni i ponosni što će film Lamborgini: čovek koji je stvorio legendu otvoriti ovogodišnje izdanje Festivala italijansko-srpskog filma, svega nekoliko dana nakon svetske premijere u Rimu. Ovaj film je za mene izuzetno značajan jer je idealan primer saradnje italijanske i srpske kreativne industrije, koju ovaj Festival od prvog dana i propagira. Naime, deo vizuelnih efekata (VFX-a) za film urađen je u Iervolino Studios u Beogradu, pod supervizijom Pitera Nalija, direktora animacije vizuelnih efekata u ILBE, rekao je Andrea Jervolino, direktor i suosnivač ILBE i lokalnog kreativnog studija za animaciju Iervolino Studios (IES).

Ledi Monika Bakardi, suosnivačica ILBE i IES-a izjavila je da festival predstavlja idealnu priliku za ostvarivanje novih kontakata, sklapanje dogovora i pravljenje planova za buduće filmske projekte. Na kraju krajeva, i Iervolino Studios u Srbiji je delom nastao zahvaljujući kontaktima među ljudima koji su čvrsto verovali u Srbiju, u njene izuzetne talente i kreativni potencijal”.
        


Jugoslovenska Kinoteka
Kosovska 11, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..