Izložba „Memento mori“ u Institutu Servantes

Izložba „Memento mori“ u Institutu Servantes
pon, 17. oktobar 2022 - čet, 27. oktobar 2022
Beograd,

Međunarodni projekat savremene grafike „Memento mori“, sačinjen od 75 radova umetnika iz Meksika, Srbije i drugih zemalja, biće predstavljen od 18. do 27. oktobra u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Smrt(nost) predstavlja jednu od univerzalnih tema koju umetnici neretko, posredno ili neposredno, obrađuju. Fizički i duhovni prostor Meksika, odakle je potekao projekat „Memento mori“, obiluje ovakvim referencama – od nasleđa starih civilizacija sa svojom specifičnom istorijom i ikonografijom, mešanja ovih uticaja sa španskom tradicijom, preko elemenata narodne meksičke kulture do velikih dostignuća modernih umetnika i savremenog trenutka popularnih sadržaja i trendova. Svi ovi aspekti čine bogato polje u kojem se razvijaju savremeni meksički umetnici.

Okosnicu projekta „Memento mori“ čini srednjeamerički vizuelni sistem zida lobanja – Tzompantli (zid lobanja na autohtonom Nahuatl jeziku). Ovaj estetski pristup služi kao koncepcijsko polazište – tema smrt(nost)i se obrađuje u definisanom formatu ploče i papira (30 x 30, odnosno 40 x 40 cm) rezultujući zbirkom grafičkih listova koji se zatim slažu u veću blok-strukturu heterogenog izraza.

Grafike predstavljene na izložbi izvedene su različitim tehnikama, tradicionalnim i novijim. Prisutni su konkretni, prepoznatljivi elementi koji direktno referišu na polazište, i metaforične i apstraktne umetničke refleksije. Postavku čini 75 radova od isto toliko umetnika iz Meksika, Španije, Češke, Srbije, Poljske, Italije, Dominikanske Republike i Argentine.

Autori projekta su Viktor Rios i Eduardo Lara, dok je za koordinaciju zadužen umetnički kolektiv „Put bez ograničenja / Savremena grafika“. Ovaj kolektiv već dve godine razvija projekte međunarodne kulturne saradnje sa raznim institucijama, muzejima i pojedincima u Češkoj, Poljskoj i Srbiji, a naročito u Španiji. Zastupnica projekta u Srbiji je Marija Sibinović.

Ova izložba već je predstavljena u nekoliko gradova kao što su Meksiko Siti, Barselona i Prag, a nastavlja da putuje povezujući ne samo učesnike već stvarajući šire zajedničko polje međusobnog upoznavanja i kulturne razmene. Ona priziva intimne prostore refleksije, osobnog i međusobnog saosećanja – životne vrednosti na koje nas upravo kroz krilaticu Seti se svoje smrti podseća.

„Memento mori“ može da se pogleda u galeriji Instituta Servantes u Beogradu od 18. do 27. oktobra. Stručno vođenje kroz postavku biće organizovano u subotu, 22. oktobra sa početkom u 12 časova. Vođenje će biti održano na srpskom jeziku, a ulaz je besplatan.


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..