Otvaranje izložbe „Prirodno blago Višegradske grupe“

Otvaranje izložbe „Prirodno blago Višegradske grupe“
uto, 14. jun 2022 - čet, 30. jun 2022

Ambasadori zemalja Višegradske grupe, NJ. E. Atila Pinter (Mađarska), NJ. E. Tomaš Kuhta (Češka), NJ. E. Fedor Rosoha (Slovačka) i NJ. E. Rafal Perl (Poljska), će prisustvovati otvaranju izložbe fotografija „Prirodno blago Višegradske grupe“, u utorak, 14. juna 2022. godine, u 11 časova, sa ulične strane ograde Botaničke bašte „Jevremovac“ (Dalmatinska  i Takovska).  Izložba je u organizaciji Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Kolegijum Hungarikuma i Botaničke bašte „Jevremovac“, postavljena je povodom zaključenja mađarskog predsedavanja Višegradskom grupom do 30. juna. Od 1. jula 2022. godine, Višegradskom četvorkom će predsedavati Češka.

Fotografije su u izložbenoj postavci poređane po redosledu sledećih predsedavajućih: na prvom mestu sada M, zatim Č, SL i P. Predsedavajući se menjaju polugodišnje, uvek istim redosledom.

Višegradska grupa (V4) je tridesetogodišnji regionalni savez u srednjoj Evropi i geografski region sa izuzetno bogatim kulturnim nasleđem i spektakularnim prirodnim blagom.

Zemlje V4 blisko sarađuju kako bi unapredile svoje zajedničke interese unutar Evropske unije, podržale stabilnost u svom susedstvu i zajednički promovisale region na globalnom nivou. Pod sloganom „Evropa je tu“ Višegradska grupa, kojom do 30. juna 2022. predsedava Mađarska, ima za cilj da podrži ponovni ekonomski početak regiona nakon pandemije sa snažnim fokusom na održivost, klimatsku politiku i zelenu ekonomsku tranziciju. U tom duhu, ova izložba osvetljava prirodne lepote regiona V4, koje treba da sačuvamo za buduće generacije.

Prirodno bogatstvo i raznolikost četiri zemlje je gotovo nemoguće predstaviti u samo nekoliko fotografija, međutim, na poziv mađarskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine najbolji fotografi iz zemalja V4 prihvatili su ovaj izazov, a realizacija projekta je poverena Mađarskoj asocijaciji fotografa prirode – naturArt.

Fotografija prirode je prelepa misija. Da bi ovekovečili najlepše trenutke u prirodi, fotografi moraju da poznaju sve karakteristike životinja, biljaka, pejzaža, njihovo ponašanje i promene u raznim svetlosnim uslovima. Moraju da postanu skoro jedno sa okruženjem kako bi slikali baš ono o čemu sanjaju, a da ne naruše prirodu.

MAĐARSKA 
Udruženje mađarskih fotografa prirode - www.naturart.hu

naturArt - Udruženje mađarskih fotografa prirode, osnovano je 1989. godine da u cilju  promovisanja etičke fotografije prirode u Mađarskoj. Organizori su godišnjeg takmičenje „Fotograf prirode godine“, najistaknutijeg u regionu. Broje oko 80 članova, od kojih su mnogi veoma uspešni na vrhunskim svetskim takmičenjima u fotografisanju prirode kao što su Bence Mate, Čaba Daroci, Imre Potio, Ištvan Kerekeš, Oršolja Harberg, Milan Radišić.

ČEŠKA
Klub fotografa prirode – KFP - www.klubfotografu.cz

Osnovna ideja Kluba fotografa prirode je da u klubu okupi značajne domaće fotografe divljihživotinja, koji bi potom javnosti predstavili „Lov bez oružja“ na nacionalnom i  međunarodnom nivou. Već nekoliko godina objavljuju popularni godišnji kalendar u više hiljada primeraka, organizujuo izložbe fotografija, objavljuju knjige i promotivne materijale. Njihovi poznati članovi su: Slava Štohl, Jan Ris, Eduard Studnička, Jan Duben, Miroslav Kratohvil, Miro Zumrik, Rostislav Štah, Antonin Riha, Jaromir Zumr.

SLOVAČKA
Slovačko udruženje fotografa divljih životinja - www.vildlifephoto.sk  

Slovačko udruženje fotografa divljih životinja osnovano je 2005. godine, trenutno ima 52 člana. Misija udruženja je povećanje društvenog i umetničkog nivoa fotografije prirode u Slovačkoj, kao i podrška i promocija zaštite prirode. Članovi udruženja su nosioci značajnih domaćih i međunarodnih priznanja. Mnogi objavljuju u slovačkim i stranim časopisima, imaju stručne monografije i publikacije. Slovačka ima mnogo zanimljivih i netaknutih područja sa retkim vrstama životinja. Uprkos relativno maloj površini ona je izuzetno raznolika zemlja sa visokim planinama, prelepim nizijama, prašumama i divljim rekama. Članovi udruženja se nadaju da će njihove slike koje su samo bljesak lepote zemlje, doprineti očuvanju prirodne Slovačke. Najpoznatiji fotografi su: Miroslav Zumrik, Peter Fodor, Jakub Mroček, Dominik Kalata, Stanislav Harvančik, Ivan Godal.

POLJSKA
Poljsko udruženje fotografa prirode - www.zpfp.pl

Poljsko udruženje fotografa prirode je najstarije i najveće udruženje poljskih fotografa prirode. Osnovano je 1995. godine sa 21 članom, dok trenutno broji oko 500 članova koji rade u 13 regiona iz svih delova Poljske. Poljsko udruženje fotografa prirode ima za cilj da promoviše i podigne standard fotografije prirode i predstavi poljska dostignuća u ovoj oblasti na međunarodnoj sceni. Aktivno podstiče etička pravila o fotografiji biljaka i životinja, kako je navedeno u Etičkom kodeksu Udruženja za zaštitu poljske prirode. Udruženje sarađuje sa nacionalnim parkovima, organizuje izložbe na otvorenom, takmičenja i razne druge događaje, uključujući godišnji Međunarodni festival fotografije prirode „Vizije prirode“. Među poznatim članovima Udruženja su Artur Tabor (koji je tragično preminuo 2010. godine),Katažina Gubrinovič, Joana Antosik-Žolondek, Mateuš Pješak, Adam Lavnjik, Januš Vojćešak, Agnješka i Vlodek Bilinjski, Cezari Korkoš, Gžegož Levandovski.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..