NOVA SELEKCIJA NA REPERTOARU SALE SRPSKOG FILMA

NOVA SELEKCIJA NA REPERTOARU SALE SRPSKOG FILMA
čet, 9. decembar 2021 - čet, 23. decembar 2021
Beograd,

Od 9. do 23. decembra u okviru programa Sale srpskog filma u Kombank dvorani na repertoaru će se naći filmovi „Slatko od ništa" Borisa Mitića, „Neposlušni" Mine Đukić, „Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr-a, kao i film „Ako ikada jedne noći bilo kad" Deana Radovanovića. Selekciju pod nazivom „Neočekivani naratori" priredio je Filip Grujić, člana portala filmske kritike i eseja Filmoskopija. Filip Grujić selekciju „Neočekivani naratori" zasniva na filmovima koji se izdvajaju po inovativnosti u umetničkom izrazu, kao i hrabrosti da se zađe u polje eksperimenta.

Prema rečima urednika selekcije, radi se o filmovima osobene estetike koji na nežan ali i pronicljiv način pričaju priče o mladosti, usamljenosti, strahovima, i na kraju, društvu u celini. Ipak, u ovoj selekciji spajaju ih neočekivani naratori izabrani od autora da pričaju njihove priče – od Igija Popa u filmu „Slatko od ništa" do Minje Subote u filmu „Neposlušni".

U terminu od 15:30 možete pogledati film „Slatko od Ništa" reditelja Borisa Mitića, satiričnu dokumentarnu rapsodiju u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega zabeležila su 62 snimatelja u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a muziku su komponovali Pascal Comelade i The Tiger Lillies. Mitićev film je imao premijeru u Lokarnu, nakon čega je prikazan na preko 80 festivala (IDFA, Moskva, Šangaj), 10 art bijenala (Ženeva, Miami, Buenos Aires) i 8 evropskih TV stanica.

U terminu od 17:20 možete pogledati kratkometražni animirani film „Rabbitland" i kratkometražni igrani film „Ako ikada jedne noći bilo kad". Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland" je inspirisan životom u Srbiji devedesetih i kroz crnohumornu priču o zečevima bez mozga koji provode dane glasajući na izborima, predstavlja brutalnu sliku savremenog društva i preispituje neke od njegovih centralnih tema, kao što su sloboda govora, lični i kolektivni identitet, kao i modeli uspostavljanja normalne svakodnevnice u stanju društvenog kolapsa. „Rabbitland" je nagrađen na 63. Festivalu u Berlinu – Berlinale nagradom „Kristalni medved", a potom je prikazan na više od sto festivala širom sveta gde je osvojio mnoge značajne nagrade.

U istom terminu možete pogledati i kratkometražni igrani film „Ako ikada jedne noći bilo kad" reditelja Deana Radovanovića. Priča prati slučajni susret troje stranaca na magistralnom putu, tokom jedne noći. Njihove misli naviru između nekoliko reči koje razmene, tačno kada se svako od njih suočava sa odlukom: kako i kuda dalje.

U terminu od 18 časova možete pogledati debitantsko ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Mine Đukić „Neposlušni" koje je svetsku premijeru imalo na takmičarskom programu na Sandens festivalu (Sundance Film Festival) 2014. godine. Ovo ostvarenje prati dvoje mladih ljudi na putu odrastanja u malom vojvođanskom mestu. Leni i Lazar su bliski prijatelji iz detinjstva. Kada se ponovo sretnu, odlučuju da krenu na nasumično putovanje biciklima i to po predelima detinjstva, u pokušaju da otkriju novo značenje njihovog odnosa.

Sala srpskog filma, koja je svečano otvorena pre početka pandemije, normalizacijom uslova, ali i dalje pod epidemiološkim merama od četvrtka 11. novembra 2021. nastavila je rad. Ovaj  kulturni  poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, podsetimo, namenjen je celodnevnom prikazivanju filmova srpskih koprodukcija. Takođe, publici se otvara mogućnost da pogledaju radnim danima, ali i vikendom i praznicima, srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Selekcija „Neočekivani naratori" na repertoaru Kombank dvorane biće od 9. do 23. decembra.


MTS dvorana
Trg Nikole Pašića 5/a, Beograd
<<  Jun 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..