Letnji ekološki forum: „Plavo i zeleno” – EKO_APOKALIPSO

Letnji ekološki forum: „Plavo i zeleno” – EKO_APOKALIPSO
sre, 21. jul 2021, 18:00 h
,

Sreda, 21. jul 2021. godine u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti (Ušće 10), Sala Miodrag B. Protić - U okviru izložbe „Efekat pregleda”, Muzej savremene umetnosti otvara prostor za diskusiju o raznovrsnim ekološkim problemima s kojima se stanovnici Srbije suočavaju u lokalnom kontekstu. Program je osmišljen kao javni forum u kome će akteri – ekološke organizacije, aktivističke grupe, stručnjaci, umetnici i građani – u izložbenom prostoru Muzeja diskutovati o aktuelnim problemima zaštite životne sredine u Srbiji, razlozima za nastanak tih problema, kao i mogućim predlozima za njihovo rešavanje.

Smatramo da je bitno da se i u institucijama kulture bavimo ekološkim temama i da podstičemo razvoj svesti o neophodnosti brige o zaštiti prirode koju neprekidno ugrožavaju partikularni finansijski interesi velikih korporacija. To je ujedno i razlog za otpor brojnih građanskih inicijativa, jer će bez čiste vode, vazduha, bez šuma i parkova, i naša egzistencija, kako lokalno, tako i na čitavoj planeti, biti sve ugroženija.
 
U sredu 21. jula od 18 do 20 časova biće održan treći u nizu foruma na kome će Milja Vuković i članice i članovi platforme „Plavo i zeleno”, između ostalih tema, pokrenuti i pitanje razvoja strategije za smanjivanje smeća.
 
Od šačice entuzijasta do intenzivne zajednice platforma „Plavo i zeleno” razvila se za svega tri godine i sada broji preko 30000 pratilaca na društvenim mrežama i ima iza sebe čitav niz akcija i inicijativa. Iako je fokus na „zero waste” pokretu tj. strategijama smanjivanja količine smeća koje stvaramo u našim domaćinstvima i zajednicama, inicijativa se bavi širokim spektrom tema od zaštite životne sredine, odrasta (degrowth), održivih gradova, biljne ishrane i veganstva, održive ekonomije i svakodnevnog lokalnog eko-aktivizma.
 
Kako naći osetljivi balans između informisanosti i spremnosti na akciju i preplavljujuće težine ekološke svakodnevnice?  Kako biti deo melemne, transformativne promene? Kako upresti aktivizam u svakodnevni život? Kako plesati sa izazovom koji je pred nama, sa promenom koja nas doziva?
 
Na primeru razvoja platforme „Plavo i zeleno”, kao i sličnih lokalnih, regionalnih savremenih inicijativa i pokreta, želimo da pokušamo da sagledamo širu ekološku situaciju čiji smo deo i susretnemo se u dijalogu koji je tu da otvori pitanja koja nas mogu osnažiti i biti nam od pomoći.
 
Više informacija o projektu „Efekat pregleda” na: www.msub.org.rs/efekat-pregleda
 
Više informacija o platformi „Plavo i zeleno” na: www.plavoizeleno.rs




<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..