„London Calling: Gotje, Vestvud, Mekvin“– tema šestog stručnog vođenja kroz izložbu "Ljubav je ljubav.." Žan Pol Gotjea

„London Calling: Gotje, Vestvud, Mekvin“– tema šestog stručnog vođenja kroz izložbu
sub, 23. januar 2021 - ned, 24. januar 2021
,

Stručna vođenja istoričara mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, održavaju se i predstojećeg vikenda u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tema šestog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (23. i 24. januar) u 12:00 sati, je – „London Calling: Gotje, Vestvud, Mekvin“. Inspirisani temom, tim MSUB pripremo je specijalnu poslasticu za svoje posetioce - stručno vođenje na engleskom jeziku u subotu, 23. januara, u 12 časova. Ako ovaj vikend želite da „otputujete“ i osvežite svoje znanje engleskog jezika ili imate prijatelje koji nisu sa našeg govornog područja, onda je poseta izložbe u subotu u 12 časova pravi izbor za vas. 

„Kao pariski modni dizajner, Gotje je izuzetno privržen svom gradu koji mu je neretko služio kao mizanscen za njegove kreacije. Topos grada kao prostora emancipacije slobode ali i kao prostora „urbane divljine“ različitih subkultura oduvek je zauzimao posebno mesto u Gotjeovoj kreatorskoj poetici. Od početaka njegove karijere, London je za Gotjea bio urbana džungla, neiscrpan izvor inspiracije, ali i grad koji ideju pobune i anti-komformizma estetizuje putem mode. Značaj Londona za Gotjeov modni izraz najviše se oslikava u intervjuu za Gardijan iz 1986. godine, u kojem je francuski kreator izjavio da „voli London i smelost Britanaca koji se usuđuju da pokažu svoje ličnosti kroz ono što nose“. Pank i ska pokreti, Džejms Bond, ekscentričnost Londonaca i naravno, Gotjeova fasciniranost Vivijen Vestvud omogućili su mu da francuski modni istoricizam poveže sa sadašnjošću, transponujući estetiku londonskih ulica u svoj dizajn. Uporednom analizom Gotjeovih kreacija i ostvarenja kultnih britanskih dizajnera, Vivijen Vestvud i Aleksandera Mekvina kao predstavnika estetike londonskih subkultura, vođenje akcentuje interkulturalni potencijal mode i njenu ulogu u kulturnim revolucijama, preispitujući ideju modne prestonice. – ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno držanje rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.
Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30  i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje  je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

Izložba traje do 14.februara 2021.
Muzej savremene umetnosti Beograd


<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..