23. FESTIVAL KOREOGRAFSKIX MINIJATURA U OKTOBRU

23. FESTIVAL KOREOGRAFSKIX MINIJATURA U OKTOBRU
pon, 7. oktobar 2019 - pet, 25. oktobar 2019

23. Festival koreografskih minijatura (FKM) će se pod sloganom SAVREMENO KROZ VREME održati od 7-25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu i Domu kulture Studentski grad. Ovim sloganom festival povlači paralelu od začetnice savremene igre kod nas, Mage Magazinović, do aktuelne umetničke igre. Takođe, otvara pitanja – šta je nekada bilo savremeno, a šta je danas; kao i - šta smatramo inovacijama u umetnosti u današnjem trenutku? Istovremeno poziv je da negujemo i ne zaboravljamo sopstvenu istoriju i njene delatnike.

Glavni program festivala - međunarodno takmičenje koreografa, će se održati 15. i 16. oktobra, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, gde će se domaći i strani koreografi nadmetati sa svojim kratkim koreografijama za festivalske nagrade.

Misija Festivala koreografskih minijatura je promovisanje koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre. Stoga su na takmičenje pozvani stvaraoci svih stilova, dok će članovi žirija odabrati one koji će se pored tri novčane nagrade, takmičiti i za plaketu Aleksandar Izrailovski koja se dodeljuje za inventivnost, zatim za nagradu žirija kritike, a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) kao organizator Festivala i borac za bolji status umetničke igre kod nas, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, UBUS dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji. Tako se kao poseban cilj festivala izdvaja decentralizacija kulture kroz projekat FKM na scenama Srbije.

Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati priliku da na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, 7.oktobra, pogleda balet pod nazivom Jedan, koreografa Sanje Ninković, prošlogodišnje dobitnice Ohrabrenja, čime će festival zvanično biti i otvoren.

Takođe, u okviru revijalnog programa, biće izvedena i plesna predstava Prostor za revoluciju, dobitnice nagrade Dimitrije Parlić 2018. za koreografiju, Isidore Stanišić. Predstava će u cilju razvoja publike i popularizacije umetničke igre biti izvedena na sceni Doma kulture Studentski grad, 25.oktobra.

FKM već šestu godinu zaredom realizuje prateći program - seminar Kritičke prakse u oblasti umetničke igre, u cilju preporoda plesne i baletske kritike kroz niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti.

Najavljujemo i promociju izdanja UBUS-a Maga Magazinović-filozofija igre i/ili više od igre, projekat kojim smo u saradnji sa autorom dr Verom Obradović objedinili naučne tekstove stručnjaka koji su se bavili likom i delom Mage Magazinović, i pripremili za širu upotrebu i budućim generacijama.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..