"Arhikultura“ profesora Borisa Podreke u MPU

pon, 30. januar 2023 - sre, 15. mart 2023
Beograd, Srbija

Otvaranje izložbe "Arhitektura" profesora Borisa Podreke zakazano je za 30. januar u 18 časova u Muzeju primenjene umetnosti. Beogradska izložba Borisa Podreke sastoji se, pre svega, od arhitektonskih rešenja, uglavnom izvedenih u Evropi, Americi i Aziji, a među njima se može naći i nekolicina idejnih rešenja. Osim arhitektonskih projekata, arhitekta će po prvi put beogradskoj publici pokazati i svoja likovna dela i dela iz primenjene umetnosti. Likovna dela radjena su u tehnici akrilika. Poređana su po ciklusima od 6 slika koje istražuju prostor, teksturu, svetlost i ostale segmente teorije forme, kroz specifičnu likovnost i slobodu slikarske četkice sa jakim grafičkom potezom u osnovi.

Na oko 400 originalnih autorskih dela, koliko ih je Podreka izradio do sada, sažeti pregled njegovog načina rada podrazumeva sledeće: u svakom projektnom zadatku, on pomno analizira istoriju mesta,gradsku celinu, strukturu, svetlost i prostor trudeći se da svojom autorskom arhitekturom ne naruši već postavljeno okruženje...

Podreka slojevito spaja arhitektonska inherentna nastojanja, koja u prvom redu potiču iz različitih teorija vezanih za ličnosti i dela Zempera i Vagnera, ali i iz interesovanja za posebne strukture ili specifičnosti koje pripadaju opštoj istoriji arhitekture.

U nastavku možete pročitati poziv direktorke MPU, Biljane Jotić:

"Muzej primenjene umetnosti ima čast da vas pozove na izložbu „Arhikultura“ profesora Borisa Podreke. Arhitekta antropolog, kritičar i profesor rođen je 30.januara 1940.godine u Beogradu odakle je krenuo i stigao svuda. Sada, 2023. godine upravo na taj datum, beogradskoj publici se obraća izložbenom postavkom čija je okosnica arhitektrua. Pored arhitektonskih rešenja sa skorašnje Bečke izložbe, kuriozitet postavke MPU biće predmeti primenjene umetnsoti, dok će se publika prvi put upoznati sa profesorom Podrekom kao slikarem.

Osvajanje prostora zavisi od kretanja. Život kao na granici, od Beograda preko Ljubljane do Trsta, Venecije, Atine i Beča, stalnim kretanjima i otkrivanjima arhitektura je dobijala svoje karakteristike. U Atini, koju je upoznao zbog osvojenog međunarodnog takmičenja, je otkrio grad i prostorni eho, a u duši postao urbanista. Gradovi su prostori koji su deo njega, a vraća im ostavljajući deo sebe u njih.
... trenutak kada je napustio umetnost i ušao u arhitekturu je bio kada je spoznao prostor između..."

Biljana Jotić

Izložbu realizuje Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Ambasadom Austrije u Beogradu, Ambasadom Republike Slovenije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Austrijskim kulturnim forumom Beograd i Wiener Städtische osiguranje.

Izložba traje do 15. marta 2023.


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Jun 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..