Šiljanovi “Snovi za Javna prikazivanja”

Šiljanovi “Snovi za Javna prikazivanja”
čet, 24. jun 2021
Beograd, Srbija

U četvrtak 24. juna u 19:00 časova u Galeriji ŠTAB, Bulevar Vudroa Vilsona 12, TC Galerija, biće otvorena izložba slika “Snovi za javnja prikazivanja” Joškina Šiljana. Na Šiljanovoj četvrtoj po redu samostalnoj izložbi u organizaciji Galerije ŠTAB, beogradska publika imaće priliku da premijerno vidi slike na platnima i papiru koje su nastajale u prethodnih godinu dana. Šiljanov novi ciklus je drugačiji,  svedeniji, on koristi novu paletu boja i nove junake prepoznatljive lucidne duhovitosti. Radeći jarkim bojama na crnim platnima, slike postaju fluorescentne, podsećajući na kadrove supermodernog animiranog filma.

Šiljan nam kao i uvek do sada pokazuje da njegovoj mašti, mogućnostima i spremnosti da se igra, nema kraja. Povezan sa univerzalnim poljem kreacije, on ide dalje, napred…Sledeća stanica je Pariz u oktobru ove godine.

Izložba “Snovi za javnja prikazivanja” će biti otvorena za posetioce do 17.07.2021. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 11 do 21h.

“Ova izložba je posvećena slobodi koju pronalazimo u humoru (ne u ismevanju), inteligentnom bezobrazluku (ne u mangupluku), u svakodnevnoj pobedi nad besmislom koji vlada svetom bez snova. U Šiljanovim radovima vidim priču o običnim herojima kojima nije potreban marketing, koji znaju da ni yess ni jok nemaju nikakvo značenje posle fajronta.

Prošlo je godinu dana otkako sam posetila prethodnu izložbu Joškina Šiljana. U tih godinu dana vežbali smo fizičku i socijalnu distancu, boravli češče kod kuće, brinuli se o zdravlju svojih najbližih i strepeli za budućnost planete. Želja da se uskoro sve to završi i da bude ili po starom ili bolje nego pre, tinja u svima nama kao olimpijski plamen. Spremni smo i jedva čekamo.”  (iz teksta Ksenije Marinković)

Joškin Šiljan pripada generaciji umetnika koji se na domaćoj umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Po vokaciji je inženjer građevine, a po rođenju umetnik. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Rođen je 1953. u Pirotu. Živi i radi u Grdelici. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na našoj umetničkoj sceni. Izlagao je u svim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a  izlaganje u svetski poznatim muzejima i galerijama, čini ga jednim od najznačajnijih međunarodno priznatih savremenih umetnika sa ovih prostora.

Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada 14. Bijenala naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018) itd.


Galerija ŠTAB
Bulevar Vudroa Vilsona 14, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..