BINA - Letnja filmska škola Beogradske internacionalne nedelje arhitekture

BINA - Letnja filmska škola Beogradske internacionalne nedelje arhitekture
čet, 17. jun 2021 - sub, 26. jun 2021

Od 17. do 26. septembra 2021. godine, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA realizuje desetodnevnu filmsku školu u okviru međunarodne platforme Future Architecture. Ovogodišnji program platforme nosi naziv “Pejsaži brige/ Landscapes of Care” a filmska škola BINE “Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could Talk” biće posvećena zgradi Doma štampe.  Prijave su otvorene do 4. jula na linku >> O rezultatima konkursa, koji će biti objavljeni najkasnije do 19. jula, kandidati će biti obavešteni putem mejla.

Cilj škole je da se polaznici upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadržajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi (do 3 minuta) daju svoj doživljaj/viđenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budućnosti. Škola podrazumeva mentorski pristup kroz proces istraživanja i produkcije filma/video rada i obuhvata radionice, predavanja, projekcije, Q&A sesije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, montažu i obradu zvuka, kao i završnu javnu prezentaciju produciranih filmova/video radova.

Glavni mentor FA/BINA filmske škole 2021 je Dejan Petrović, reditelj i osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija. Ostali mentori iz oblasti filma su reditelj Vojin Vasović, montažerka Jelena Maksimović i snimatelj Dragan Vildović. Mentori iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore i Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Velika Britanija); Ana Ulrikke Andersen (Norveška); Nina Bačun (Hrvatska); Dea Widya (Indonezija); Viktória Mravčáková, Spolka Kolektiv (Slovačka). Kordinatorke radionice su Slađana Petrović Varagić i Ana Ostojić.

Škola je namenjena studentima i profesionalcima iz oblasti arhitekture, urbanizma, audio-vizuelnih umetnosti, kao i drugim pojedinacima mlađim od 35 godina iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije, a koji su zainteresovani za istraživanje u polju filma i arhitekture. Program letnje škole je dvojezičan (srpski i engleski jezik).

Organizator obezbeđuje predavanja i konsultacije sa mentorima, dok polaznici obezbeđuju neophodnu opremu za produkciju radova (kamera, oprema za snimanje zvuka, montažna jedinica), kao i smeštaj i ishranu tokom realizacije radionice.

Zgrada Doma štampe je sagrađena na Trgu republike u Beogradu između 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture. Kao delo značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, od 2019. godine utvrđena za kulturno dobro.

Platforma Future Architecture je izbalansirani eko-sistem evropskih institucija arhitekture koji imaju specifične uloge unutar kompleksa Evropskog arhitektonskog programa. Ova platforma povezuje multidisciplinarne talente u usponu sa institucijama visokog ugleda kao što su muzeji, galerije, izdavačke kuće, bijenala, i festivali. Platforma omogućava talentovanim konceptualnim teoretičarima i praktičarima u arhitekturi priliku da govore, budu viđeni i saslušani.

E-mail kontakt Letnje filmske škole BINE je Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..