DOK CINEMA DOB: “CINEMA KOMUNISTO”

DOK CINEMA DOB: “CINEMA KOMUNISTO”
ned, 28. februar 2021, 19:00 h
Beograd,

DOK CINEMA DOB je novi program Doma omladine Beograda, u okviru kojeg će jednom mesečno, tokom proleća i jeseni, biti održavane projekcije domaćih autorskih dokumentarnih ostvarenja. U fokusu će biti dokumentarni filmovi u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Prvi program zakazan je za nedelju, 28. februar 2021. od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kada će biti održana projekcija i razgovor o filmu "Cinema Komunisto", a ulaz je slobodan.

Tokom leta biće realizovan DOK CINEMA MASTERS, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno. U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Učestvuju: Mila Turajlić, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja, i Aleksandra Milovanović, montažerka. Moderatorka je Jovana Nikolić, producentkinja.

CINEMA KOMUNISTO
dokumentarni, istorijski I 100’ I Srbija

Režija i scenario: Mila Turajlić

Uvršten u top liste novina Wall Street Journal i Indiewire, kao film koji se ne sme propustiti i proglašen ultimativnim festivalskim filmom Tribeca Film Festivala, ovaj nagrađivani dokumentarac nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije. Kroz inserte iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, ekskluzivne intervjue i arhivske snimke sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija, sklapa se slika Jugoslavije – ona zvanična, koja se viđala na platnu, i ona skrivena – iza kulisa. CINEMA KOMUNISTO istražuje mitove koji su podupirali Jugoslaviju i način na koji su se fikcija i stvarnost razišli sve do konačnog kolapsa. Danas su od toga ostale samo scenografije koje trule u zaboravljenom filmskom studiju i filmski inserti o zemlji koja više ne postoji. U ovoj elegantno konstruisanoj mašini sećanja, o tome kako je zvanični narativ Jugoslavije kreiran na filmskom platnu svedoče Titov lični kinooperater tokom 32 godine – Leka Konstantinović, Titov omiljeni režiser – Veljko Bulajić, najveća jugoslovenska filmska zvezda – Bata Živojinović, Orson Welles, Yul Brynner, Richard Burton…


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..