Serijal razgovora i predavanja o Janu Fabru u Narodnom muzeju

Serijal razgovora i predavanja o Janu Fabru u Narodnom muzeju
čet, 12. mart 2020
Beograd,

Nedavno otvorena izložba multimedijalnog belgijskog umetnika Jana Fabra, Praznik malih prijatelja u Narodnom muzeju, jeste povod za raznovrsne prateće programe koji se odvijaju od samog početka izložbe. Predavanja četvrtkom u 18 časova koja će tokom marta biti posvećena Janu Fabru, počinju 5. marta predavanjem dekana i profesora na Fakultetu za medija i kominikaciju, dr Miška Šuvakovića Od vizuelne dramaturgije do dizajniranih fantazmatskih malih i velikih prijatelja/neprijatelja. U predavanju će biti reči o konceptualnim i čulnim preobražajima dramskog pozorišta u taktički poligon vizuelnih umetnosti.

Dr Šuvaković kaže o Fabru da je neka vrsta proizvođača ”spektakla” - kao vidljivosti akumuliranog kapitala, moći, intimnosti, relativnih odnosa privatnog i javnog, nežnog i brutalnog bivanja u svetu ljudi i svetu bez ljudi.

Narednih četvrtaka zainteresovane posetioce očekuju različite perspektive naših uglednih predavača poput dr Nikole Krstovića, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji će 12. marta održati predavanje pod nazivom Tarantula u kući – Fabr u muzeju u okviru kojeg će iz pozecije muzeologije govoriti o Fabrovom poimanju odnosa savremene umetnosti kao interpretativnog alata u muzeju.

Narednog četvrtka, 19. marta, posetioce Narodnog muzeja će kroz postavku izložbe Praznik malih prijatelja voditi vizuelni umetnik, Uroš Đurić, dok će poslednjeg četvrtka 26. marta, posetioci Narodnog muzeja moći da prisustvuju predavanju dr Ivana Medenice, profesora na Fakultetu dramskih umetnosti i umetničkog direktora Bitefa, Jan Fabr i Bitef, sa osvrtom na početno upoznavanje beogradske kulturne javnosti sa umetnošću Jana Fabra davne 1984. godine, izvođenjem predstave Moć pozotrišnih ludosti, i osvajanjem prve nagrade, kao i gostovanjima koja su usledila.

Tokom trajanja izložbe Praznik malih prijatelja u Narodnom muzeju su organizovane su i radionice za najmlađe posetioce, a redovni termini za vođenja kroz izložbu Jana Fabra su utorkom u 12 i subotom u 17 časova. Moguće je najaviti i grupnu posetu sa vođenjem na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..