Otvara se izložba Viki voli spomenike

Otvara se izložba Viki voli spomenike
sub, 5. novembar 2022, 17:00 h

Nakon nekoliko godina pauze najveće svetsko foto-takmičenje vratilo se i u Srbiju. Viki voli spomenike održano je tokom septembra, a u okviru konkursa prikupljeno je čak 1170 fotografija zaštićenih kulturnih dobara. Svečano proglašenje najboljih fotografija biće organizovano u subotu, 5. novembra, sa početkom u 17 časova u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru (Dobrinjska 11, Beograd), koji je ovom prilikom dao podršku događaju. Viki voli spomenike je međunarodno takmičenje koje se održava u cilju povećanja vidljivosti kulturnog nasleđa brojnih zemalja. U Srbiji je takmičenje trajalo od 1. do 30. septembra, a učešće je uzelo preko 30 novih i starih korisnika.

Posebno su bili aktivni korisnici iz severnog i centralnog dela Srbije, ali i iz prestonice. Najzastupljenije su fotografije iz Beograda, Novog Sada, centralnih delova Šumadije, Starog Vlaha i Raške.

Ostvarenim rezultatima Srbija je svrstana u gornju polovinu liste država koje su ove godine učestvovale. Tokom oktobra stručni žiri odabrao je 10 fotografija koje će nastaviti dalje takmičenje na svetskom nivou, a u okviru njih biće proglašene tri najlepše, čije autore očekuju nagrade od 35, 23 i 17 hiljada dinara. Članovi stručnog žirija su Zorana Milićević, slikarka i profesorka likovne kulture, Aleksandar Marušić, viši kustos istoričar, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i Marko Lilić, dipl. ekonomista, administrator Vikipedije na srpskom jeziku.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..