Izložba Anje Preradović „Introspekcija-skice, vežbe, ideje"

Izložba Anje Preradović „Introspekcija-skice, vežbe, ideje
pon, 27. jun 2022, 19:00 h

Izložba studentkinje novosadske Akademije umetnosti Anje Preradović „Introspekcija-skice, vežbe, ideje“, biće otvorena u ponedeljak 27. juna u 19 časova u galeriji SKCNS Fabrike. Introspekcija (koncept za autoportrete) - U pokušajima da posmatramo rad sopstvenog uma, oslanjamo se na sopstvene osećaje i isključujemo primarna čula. Ponovna proživljava iskustava, samoreflektovanje o njima, govori nam više od pukog fizičkog doživljaja. U svom radu sam koristila sliku kao medij prikaza introspekcije. Kroz autoportrete vršim proces posmatranja sebe i svojih mentalnih stanja. Melanholičan, hladan prostor u kojem se nalazi telo jeste odraz misli u kojima tragamo i spoznajemo sebe.

Muve su predstava upornih misli, koje su stalno tu, koje je nekada teško kontrolisati. One su naporne, umaraju i ometaju u svakodnevnim situacijama. Ono što je potrebno učiniti da bi se olakšalo samom sebi jeste napraviti korak ka uklanjanju problema, a to se može postići kroz samorefleksiju.

Serija akvarela „Muve“ (koncept za akvarele) - Element u mom posmatranju je muva, nadovezujući se na prethodne serije gde sam se bavila muvom kao objektom proučavanja i detaljnom materijalizacijom iste u makro fokusu, stvorila sam novu seriju radova koja se lišava svega navedenog. Odbacila sam stege realizma, pokušala sam da posmatram isti objekat – muvu, ali sada kao dematerijalizovano telo. Upravo zbog toga sam koristila plavu boju koja jeste najmanje materijalna boja, sačinjena od prozirnosti, tačnosti, čistote – što bi se moglo dovesti u direktan kontrast sa pojmom muve. Muva kao pojam jeste nesnosno biće koje ometa zujanjem i peckanjem. Kada muvu stavimo u položaj suprotan od onoga kakve odlike nosi, obojeno plavim svetlom, bez karakteristika koje je čine „prljavom“, dobijamo bestelesno i nedefinisano telo.

Anja Preradović rođena je 1999. godine u Novom Sadu, gde je završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“, na smeru likovni tehničar. Akademiju umetnosti na Novosadskom univerzitetu upisuje 2019. godine, u klasi profesora Dragana Matića. Nagradu za kolekciju fotografija u Foto Kino i Video Savezu Vojvodine osvaja 2015. godine, a godinu dana kasnije osvaja  i Prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju na Omladinskoj izložbi „Ivanovo 2016.“

Učestvuje na kolektivnim izložbama, od kojih je poslednja EXP projekat studenata Akademije umetnosti pod nazivom „San“. Učestvuje u projektu „Virtuelne niti“ u organizaciji Ateljea 61 (2022), zatim u projektu „Razlike“ (2022). Takođe, uzima učešće u projektu „Otići ili ostati“ u organizaciji Bel Art galerije i izlaže zastavu na trgu jarbola u Novom Sadu (2022).

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..