AUTORSKA EGZISTENCIJA U FOKUSU LIFFE FESTIVALA

AUTORSKA EGZISTENCIJA U FOKUSU LIFFE FESTIVALA
čet, 16. septembar 2021 - uto, 21. septembar 2021

Od 16. do 21. septembra u Leskovcu će biti održan 14. LIFFE, Internacionalni festival filmske režije, koji će publici predstaviti najznačajnije igrane filmove nastale između dva izdanja Festivala, kao i raznovrstan prateći program. Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Beogradu, objavljeno je da će 14. LIFFE otvoriti novi film Srđana Dragojevića “Nebesa”, koji je uspešnu svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Roterdamu. Takmičarski program biće nastavljen iste večeri projekcijom srpskog filma “Lihvar” Nemanje Ćeranića, a do kraja Festivala očekuje nas i srpska premijera hrvatskog filma “Murina” Antonete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitanski film, projekcija pulskog pobednika filma “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, srpski kandidat za Oskara - “Oaza” Ivana Ikića...

14. LIFFE će biti zatvoren ostvarenjem “Nečista krv - greh predaka” Milutina Petrovića.

U takmičarskom programu su i srpski “Živ čovek” Olega Novkovića, makedonski “Čisto ljudski” Igora Ivanova, bosansko-hercegovači “Tabija” u režiji Igora Drljače, hrvatska “Tereza 37” Danila Šerbedžije, i dva slovenačka filma - “Zastoj” Vinka Moderndorfera i “Sanremo” Miroslava Mandića.

- Velika je čast i odgovornost biti selektor filmskog festivala isključivo posvećenog filmskoj režiji. Koncept LIFFE-a predstavlja retku priliku da vidite sve najznačajnije filmove regiona u takmičarskom i pratećim programima. Uprkos pandemiji kovida-19, ovogodišnji festival sabira 12 igranih filmova u takmičarskom programu, koji su dosad imali značajan uspeh na svetskim festivalima, osvojivši pritom neke od najznačajnijih nagrada i priznanja. Razrnovrsnost tema i estetika upravo govori o snažnom autorskom pečatu filmova koji svojom hrabrošću, duhovitošću, ali i suptinolnošću govore o najakutelnijim društvenim temama, ali i malim ljudskim pričama koje se tiču svakog od nas pojedinačno. Regionalna produkcija uprkos svom problemima i dalje uspeva da iznedri filmove koji uspevaju da pored autentičnosti komuniciraju sa publikom, pa stoga sa zadovoljstvom mogu reći da ovogodišnji LIFFE festival ima snažan i atraktivan program, koji će, nadam se, biti zanimljiv pre svega široj publici. - istakao je ovogodišnji selektor Festivala, reditelj Bojan Vuletić, koji je na ovom mestu nasledio dosadašnjeg dugogodišnjeg selektora Milana D. Špičeka koji je ostavio nemerljiv trag u izgradnji LIFFE-a.

Ovaj, jedini festival filmske režije u regionu, od svog osnivanja 2008, svakog septembra u grad na jugu Srbije dovodi najbolje i najuticajnije filmske stvaraoce iz regiona, koji predstavljaju svoja ostvarenja, druže se sa publikom, ali i sa svojim kolegama na Skupštini reditelja, koja je deo Festivala, razgovaraju o aktulenim izazovima autorstva u sedmoj umetnosti u ovom delu sveta, jer Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu osnovan je sa idejom umrežavanja regiona.

- Smisao LIFFE-a nije glamur, smisao LIFEE-a je povezivanje kinematografija regiona i Evrope. Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njenog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema i autorova odgovornost bez kalkulacija prema istini i istoriji. - ističe umetnički direktor LIFFE-a, reditelj Darko Bajić koji podseća da će uz Umetnički savet festivala koji uz Bajića čini renomirani filmski stvaraoci iz ovog dela sveta: Hrvoje Hribar, Teona Mitevska, Labina Mitevska, Ines tanović, Aleš Pavlin, Dragan Jović - manifestaciju učiniti još vidljivijom u regionu i šire.
 
O položaju filmskih autora, kao i značajnim pomacima koje je po tom pitanju uradila organizacija UFUS AFA Zaštita , a o čemu će svakako biti više reči na samom Festivalu, govorio je Stefan Đelineo direktor UFUS AFA Zaštite:

“Veoma je važno da smo uspeli da dobijemo dozvolu za dobijanje naknade za autore čiji se filmovi ili TV serije prikazuju na kablovskim televizijama. Autori su dobili prve tantjeme za 2018.godinu, da bi u toku ove godine bili isplaćeni za 2019., a do kraja godine i za 2020. Po našem zakonu autorima se smatraju: reditelji, scenaristi, direkotri fotografije i glavni animatori u slučaju da je reč o animiranom filmu. Ovim putem bih pozvao sve autore da nam se jave, potpišu ugovore i tako budu u mogućnosti da dobiju tantjeme za ostvarenja emitovana na kablovksim televizijama.“

Zahvaljujući jasnoj profilisanosti i posvećenosti, ova prestižna filmska manifestacija u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, postala je još jedan leskovački brend, ali i član novoosnovane Asocijacije filmskih festivala Srbije Od ove godine OTP banka je sponsor festivalskih nagrada, a prijatelji festival su kompanija Dunav osiguranje i DCP hemikal:

- Leskovac je grad sa više brendova. Uglavnom gastronomskih. Ono što nas izuzetno raduje je da smo uspeli da i na polju kulture dobijemo brend. U danima Festivala grad drugačije diše, oseća se festivalska atmosfera, ljudi sa nestrpljenjem očekuju svaku projekciju. Crveni tepih i glamur postali su neizostatvni dekor svakog našeg festivala, ali važnije od toga je svakako činjenica da iz godine u godinu programski rastemo, razvijamo se i publici, pored dobrih filmova, nudimo i kvalitetan prateći program i edukativne sadržaje. Za ovih 14 godina vise od 80 reditelja bili su naši gosti, prikazano je 250 filmova. Uspeli smo da izgradimo filmsku publiku. LIFFE je mlad festival. Duplo mlađi od Festivala evropskog filma na Paliću, i značajno mlađi od Festivala u Nišu. Uspeli smo za ovih 14 godina da se profilišemo, odredimo jasne ciljeve i pravac u kom se krećemo. To nas je učinilo važnim i značajnim festivalom - kaže Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.

Tradicionalno, na otvaranju LIFFE-a biće uručena nagrada “ Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Ovogodišnji laureta je reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković koji se pridružio prestižnoj listi ranjih dobitnika na kojoj su: Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Kao i dosadašnja izdanja Festivala i 14. LIFFE će predstaviti nove, mlade nade sedme umetnosti u okviru selekcije studentskih filmove, kao i posebno uzbudljivu takmičarsku selekciju “Divlji film” koju čine “filmovi koji svojim inovativnim idejama prkose vremenu, formalizmu klasičnog filma, ali i unifornosti novog filmu tako bliskom birokratskom načinu mišljenja. ”, naglašava Darko Bajić. U okviru “Divljeg filma” na programu će biti ostvarenja: “Undine”, “Prolećna pesma”, “Jalda, noć za oproštaj”, “Zora”, “Prozori iz života džukca”.

O najboljima na 14.LIFFU odlučivaće žiri u sastavu: Goran Marković - predsenik žirija, Klemen Dvornik reditelj iz Slovenije i član Evropske asocijacije reditelja i glumac Marko Janketić.

Pored flmova LIFFE promoviše i flmsku literaturu. Ove godine to su knjige Slobodana Šijana “Pisci u bioskopu - Književna istorija naših filmskih doživljaja” i “Kulturna politika i simulacija filmske proizvodnje u Srbiji” dr Darje Bajić. Festival će zatvoriti reditelj Stefan Arsenijević, koji u Leskovac stiže nakon trijumfa na Festivalu u Karlovim Varima sa filmom “ Strahinja Banović ”.

Pored prikazivanja filmova u bioskopu, ceo online program 14. LIFFE-a može da se prati na platformi mojoff po ceni jedne festivalske bioskopske ulaznice u iznosu od 200 rsd.
I ove godine deo festivalskog programa biće dostupan i onlajn, na platformi mojoff.net. Gde god, uživaćemo u programu 14. LIFFE-a, prateći festivalski slogan UVEK FILM!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..