43. SALON ARHITEKTURE - TAČKA OSLONCA

43. SALON ARHITEKTURE - TAČKA OSLONCA
sre, 12. maj 2021 - sub, 5. jun 2021
Beograd, Srbija

Muzej primenjene umetnosti najavljuje da će ovogodišnji 43. Salon arhitekture, pod sloganom Tačka oslonca, biti održan od 12. maja do 5. juna 2021. Ovogodišnja izložba Salona kao i prethodna 2020. održava se u posebnim uslovima uzrokovanim upornim trajanjem pandemije izazavne korona virusom Covid19, uslovima koji otežavaju sve vidove normalnosti kako ih poznajemo u smislu rada, kretanja, susretanja i okupljanja. U takvom kontekstu nije moguće organizovati svečano otvaranje sa velikim brojem posetilaca već je planirana dodela nagrada u sredu 12. maja u 19 časova uz prisustvo predstavnika žirija i predstavnika nagrađenih.

Tom prilikom Žiri 43. Salona arhitekture sastavljen od istaknutih arhitekata -  Vladimir Anđelković, Ognjen Đurović, Nada Jelić, Dejan Miljković i Dejan Todorović dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura, enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture.

Opisujući godinu za nama kao i ovu u kojoj smo, i neprestano se boreći sa globalnom pandemijom, možemo ih nazvati godinama trauma i neizvesnosti. Ali mozda ih možemo razumeti i kao putokaz ka novoj motivaciji i shvatanju potrebe za vizijom kako nove opšte, tako i nove arhitektonsko-urbane budućnosti. Izabranim sloganom Tačka oslonca Salon upućuje na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora. A samim tim i isticanje značaja ravnoteže u odnosu novoizgrađenog i postojećeg javnog prostora koji nisu u suprotnosti sa potrebama većine građana, običnih stanovnika. Svaka izložba arhitekture, pa i Salon, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca, istina krhka tačka oslonca, između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma. Čini se da je stari poziv za povratiti grad danas aktuelniji nego ikad.

Salon arhitekture je izložba arhitekture koja tradicionalno, više od četiri decenije, u godišnjem ritmu, afirmiše i vrednuje arhitektonsko stvaralaštvo i predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji a otvorena je i za učesnike iz inostranstva. Od ukupno 232 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 129 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 74 rada u 6 kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske fotografike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture - javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Prateći program Salona koji uvek donosi niz zanimljivih događaja, tema, programa i izložbi i ove godine, nažalost, neće biti održan u punom formatu usled ograničavajućih uslova okupljanja prouzrokovanih pandemijom Covid19. Predviđen je samo fakultetski program - manifestacija “Pre Salona” sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka čija izložba će biti otvorena 18. maja 2021.

Izložba će, tokom trajanja biti otvorena za posetu uz poštovanje svih mera zaštite radi sprečavanja širenja Covid-a19. Za širu publiku predviđena su stručna vođenja. Tokom trajanja 43. Salona arhitekture muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna prodavaće se po značajno povoljnijim cenama.

Kustos Salona i urednik kataloga: Ljiljana Miletić Abramović. Kustos saradnik: Mioljub Kušić, kustos Zbirke za arhitekturu MPU. Dizajn vizuelnog identiteta kataloga, plakata i pozivnice: Borut Vild, dizajner. Priprema za štampu izložbenih plakata i kataloga Dušan Tkačenko, dizajner.

Sve dodatne informacije o 43. Salonu arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..