Ciklus tribina: Fenomen rokenrol kulture - od ideologije ka praksi

Ciklus tribina: Fenomen rokenrol kulture - od ideologije ka praksi
sub, 20. februar 2021, 19:00 h
Beograd,

Pozivamo Vas u subotu, 20. februara u 19h  u UK Parobrod, na tribinu “Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi” autorke Jelene Pavićević, gost na tribini biće Dejan Cukić. Ciklus tribina na temu rokenrol ideologije se bavi različitim pojavama unutar potkulture i predstavlja fenomenološke kontekste koji su označili nastanak diferenciranih socio-političkih promena od druge polovine XX veka. Kroz sprovođenje različitih praksi i implementaciju umetničkih disciplina u kontekst muzike, objedinjeni narativ iščitava vrednosti Zeitgeist-a, multimedijalnosti, popularne kulture i mejnstrima.

Sprovođenjem pitanja o odnosu muzike, umetnosti i društva sa različitih aspekata sagledavanja, kreiraćemo sliku o važnosti kontrakulture unutar beogradske scene, koja je nastala kao odgovor na dominantni populistički diskurs. Preplitanjem visoke i rokenrol kulture od osamdesetih godina prošlog veka došlo je do izgradnje ličnog stava pojedinca, koji je na represivan način uticao na promenu svesti društva kroz medij muzike. Na taj način dolazi do preokreta u kulturi društva, otuđenju od tradicionalizma, političkih normativa i konzervativizma.

Kroz ciklus tribina učesnici će govoriti o važnosti potkulturalne ideologije i izmeštanju sveopšte prihvaćenih vrednosti – kreiranju narativa kroz tekst, video rad, performans, omot albuma i muzički žanr.

Učesnici ciklusa biće teoretičari i istoričari umetnosti, predstavnici rokenrol muzičke scene i likovni umetnici na koje je uticala rok muzika. Fokus će biti na muzičarima koji su kroz svoj narativ uticali na promene na sceni, ali i direktno svedočili o važnosti progresa u momentu u kom su stvarali. Na taj način sprovešćemo presek muzičke scene i sagledati proces razvoja rokenrola od osamdesetih godina do danas



UK Parobrod
Kapetan Misina 6a, Beograd
<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..