Vesna Stajčić „Ka Mesecu“ Grafike

Vesna Stajčić „Ka Mesecu“ Grafike
pon, 1. februar 2021 - sub, 13. februar 2021
Beograd,

Izložba grafika Vesne Stajčić „Ka Mesecu“ u Grafičkom kolektivu od 1 - 13. februar 2021. Projekat „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“, u svom 18. izdanju, predstavlja grafike Vesne Stajčić „Ka Mesecu“. Slikarka i grafičarka, Vesna Stajčić, ostvaruje zapaženi kontinuitet u radu očit i učešćem na izložbama nacionalnog i internacionalnog značaja. U okviru klasičnog medija umetničke grafike autorka je izgradila osobenu likovnu poetiku figurativnog prosedea. Aranžirane mrtve prirode predstavljaju lirski omaž ideji životne radosti kao stvaralačke energije zasnovane na fragmentima intimnih ambijenata svakodnevice i vedrih memorabilija detinjstva u vizuri bajkovitih, oniričnih i nadrealnih prostornih kompozicija.

„(...)Neposrednost likovnog govora ove umetnice, sagledavamo kroz autentične, naoko nespojive, ali harmonične celine. One su zapravo čitav univerzum zmajeva, amrela, lilihipa, letećih balona, ćilima, čarobnih drvaca, bombona i floralnih elemenata, vešto uklopljenih sa tematikom netpične mrtve prirode, u kojoj dominiraju mali rituali uživanja u kolačićima, kafi ili vinu. Ti lebdeći elementi izazivaju osmeh i daju osećaj slobode, a vedrinu pojačavaju i topli tonaliteti crvene, plave, zelene i žute boje. I upravo taj kolorit je za Vesnu Stajčić - značajniji od samih predmeta i objektivne realnosti. (...)

Svojevrsni omaž detinjstvu, ljubav prema životu, poigravanje sa stvarnošću, odnosno oživljeni snovi i sećanja - samo su deo unutrašnjeg sveta Vesne Stajčić, koje ona, vešto oživljava na svojim grafikama.“ Iz teksta Maje Živanović

Vesna Stajčić (1972. Beograd), diplomirala slikarstvo 1997. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a u statusu samostalnog umetnika. Od 1997. samostalno izlaže u Beogradu, Novom sadu, Nišu, a od 1995. na međunarodnim izložbama grafike u Poljskoj, Japanu, Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji...

„Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ je pop up projekat u čijem konceptu su Umetnost i Vreme, tačnije Međuvreme zarobljeno između stanja derutnog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva. Sinergija kreativnog potencijala određenog autorskog koncepta, tajni autentičnog mesta i radova in situ inicira nove dijaloške forme. Program se nastavlja i ove 2021. godine jer se još čeka struja i potrebna dokumentacija za rekonstrukciju ovog izložbenog prostora u ulici Dragoslava Jovanovića 11.



Galeriji Grafički kolektiv
Dragoslava Jovanovića 11, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..