Vek brazovanja, kulture i duhovnosti u beogradskom naselju Rakovica

  Vek brazovanja, kulture i duhovnosti u beogradskom naselju Rakovica
čet, 17. septembar 2020 - pon, 21. septembar 2020
,

U četvrtak 17. septembra, biće otvorene Pete Duhovne svečanosti "Put duhovnosti" u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica. Ovogodišnje svečanosti su posvećene obeležavanju sto godina pravosavlja, obrazovanja i kulture u Rakovici. Svečani program otvaranja tradicionalne manifestacije,počeće u 18:30 časova u porti hrama Sv. Vladike Nikolaja Žičkog u Resniku, U okviru programa nastupiće: Nikolina Kovačević uz pratnju NIKA kvinteta; dramski umetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić, koji će odigrati odlomke iz predstave "Vreme časti i ponosa", a nastupiće i ansambl KUD-a Dimitrije Koturović.

U petak 18. septembra s početkom u 19 časova, u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, održaće se tribina pod nazivom "Vek pravoslavlja i kulture u Rakovici" Na tribini će govoriti Otac Mile Subotić i istoričar Boris Naumović, a moderator razgovora će biti Đakon Aleksandar Azdejković. Tribinu prati i izložba, sačinjena od fotografija i bogatog arhivskog materijala koji na zanimljiv i način predstavljaju istoriju naselja Rakovice.

Subota je rezervisana za pozorišnu predstavu "Pripovetke jednog kaplara", rađenu po motivima dela Branislava Nušića. U predstavi nastupaju Nina i Zoran Ćosić. Zbirka pripovedaka Branislava Nušića opisuje period srpsko-bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine, a čini je dvadesetak priča o tragici malih, običnih ljudi.
Glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić i oboistkinja Simfonijskog orkestra RTS-a, Nina Ćosić dočaraće govorom i muzikom svet ovih Nušićevih manje poznatih priča. Predstava pčinje u 20 časova.

Duhovne svečanosti će se završiti "Saborom duhovne poezije",koji organizuje Književno društvo Rakovice, u ponedeljak 21. septembra.

Ulaz na sve događaje je slobodan. Ova tradicionalna manifestacija će biti organizovana uz poštovanje svih zdravstvenih i bezbednosnih mera koje propisuju nadležne službe.


<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..