Savamala u gostima najava programa

Savamala u gostima najava programa
sre, 7. avgust 2019

Četvrtak 07. avgusta rezervisan je za program „Bioskop u gostima“ u okviru koga će biti prikazani dokumentarni film „Svetlosti tiha“ u režiji Mati Anastasije Nović i igrano dokumentarni film „Tihi kutak Hristov“ u režiji Radloslava Jevrića, a u kome glasne uloge tumače : Radivoje Bukvić, Vuk Bubalo, Sloboda Mićalović i Nebojša Gloovac. Cena ulaznica za svaki celovečernji program je 300 dinara. Manifestaciju organizuju Tangram centar i Pedgaoški muzej u Beogradu uz podrku Sekretarijata za kulturu. Dokumentarni film “Svetlosti tiha“ je priča o Starom ruskom groblju u Beogradu i emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije došli u naš grad.

Idejni tvorac i reditelj ovog projekta je Mati Anastasija, nastojateljica manastira Dobrić koja iza sebe ima više dokumentarih projekata, od kojih se izdvaja  film Golgota za nezaborav - Kota 937 o bitci na Mačkovom kamenu. Po rečima mati Anastasije, motiv za snimanje ovog filma je priča o jednom narodu koji na teritoriji druge države ima svoje groblje,  što znači da je taj narod ostavio veliki pečat i utkao se u sve aspekte života naroda na čijem je tlu. Jeste Srbija dala utočište ruskim izbeglicama, ali su oni svoje ogromno znanje, kulturu i bogatstvo poklonili srpskom narodu, pojaviše Beogradu.

Neke od najznačajnijih građevina poput kompleksa na Oplencu, zgrade Vlade, Zejtlnik... projektovao je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov i ostavio Beogradu i Srbiji. Na starom ruskom groblju počivaju velika imena ruske kulture i nauke, pa čak i sam Mitropolit Antonije Hrapovicki.

Koncepcija filma je u ličnim svedočanstvima kao i u filmskog zapisa na samom groblju, Iverskoj kapeli i spomen kosturnici ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu.

TIHI KUTAK HRISTOV

Tihi kutаk Hristov je igrаno-dokumentаrni film o Svetom Mаrdаriju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu nа tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornаtа nаdomаk Podgorice, odаkle je krenuo još kаo dečаk, do dаlekog Libertvilа. Film je snimljen povodom predstаvljаnjа njegovih svetih moštiju nаkon 82 godine od njegovog upokojenjа.

Idejа ovog projektа je dа film Tihi kutаk Hristov bude sаvremeno Žitije svetiteljа, kаko bi vаskoliki srpski nаrod sаznаo o životu Ivаnа Uskokovićа, monаhа Mаrdаrijа, dаnаs Svetiteljа priznаtog od strаne Srpske, Ruske i Moldаvske prаvoslаvne crkve.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..