44. Međunarodni sajam turizma je na Beogradskom sajmu u periodu od 23. do 26. februara 2023. godine. Sajam je najveći međunarodni sajam turizma u jugoistočnoj Evropi i na njemu će učestvovati skoro 500 turističkih organizacija iz 41 zemlje i regiona. Uz Kinu kao počasnog gosta, Opštinski biro za kulturu i turizam grada Pekinga i Opštinski biro za kulturu, radio, televiziju i turizam grada Ningboa će poslati grupu predstavnika u ime Kine koja će učestvovati na sajmu i slikom „Božanstvena Kina · Prelepi Peking i Ningbo“ predstaviti Kinu stručnjacima iz oblasti turizma širom sveta.

Ovo je prvi događaj promocije kulturnog turizma koji je organizovao grad Peking nakon što su prevencija i kontrola epidemije u Kini ušli u novu fazu. To je više „kampanja za probijanje leda” nego „promotivna turneja”. Uz snažnu podršku Ministarstva kulture i turizma NR Kine, Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kineske ambasade u Srbiji, Opštinski biro za kulturu i turizam grada Pekinga se dobro organizovao i planirao, i pozvao Opštinski biro za kulturu, radio, televiziju i turizam grada Nigboa, Ningbo izložbeni centar za promociju saradnje sa Centralnom i Istočnom Evropom i kompanije „China Travel Group“, „Caissa Touristic“, „U-Tour“ i druga važna domaća turistička preduzeća, kao i kompaniju „Grand Canal“ za kulturni turizam iz Pekinga, Centar za kulturnu i kreativnu industriju Čaojang i druga preduzeća da učestvuju na sajmu.

Temom „Božanstvena Kina · Prelepi Peking i Ningbo“, kineski štand će učesnicima predstaviti istorijsko poreklo i eleganciju Velikog kanala Kine. Kao grad-prijatelj Beograda, Peking će postaviti i poseban izložbeni prostor koji će predstaviti dostignuća bilateralne saradnje u kulturnoj razmeni, trgovini i drugim oblastima od uspostavljanja prijateljstva u oktobru 1980. godine. Delegacija će aktivno promovisati kulturne i turističke resurse i smernice Pekinga, kao što su primena projekata „Pekinška centralna osovina“ kao mesto Svetske baštine, rad kompanije „Universal Studios“, šema povraćaja poreza prilikom napuštanja Kine, „Pekinški ekspert za turizam“, „Pekinško novo otkriće“ i drugih projekata nematerijalnog kulturnog nasleđa, uključujući svilenu figuricu, Lord Rabbit, obeleživač za knjige „Pekinški veliki kanal“ i IP poklon „Pop Mart“ kulturnih i kreativnih preduzeća u okrugu Čaojang u Pekingu.

Izložbeni prostor Ningboa će biti ispunjen „kineskim stilom“ i „etničkim stilom“. Gosti iz inostranstva će uživati u izuzetnim proizvodima od seladona sa toplom i elegantnom glazurom u delikatnoj dekoraciji i nacionalnom nematerijalnom nasleđu kao što su rezbarenje drveta u zlatnoj boji, proizvodnja cipela sa tigrovim glavama i drugim umetničkim izložbama. Takođe, Opštinski biro za kulturu, radio, televiziju i turizam grada Nigboa će kroz kulturne i kreativne proizvode, ručno oslikane turističke mape i video zapise promovisati lepotu kulturnog turizma Ningboa sa četiri aspekta, a to su „kultura pomorskog puta svile“, „primorski pejzaž“, „budistički svet na moru“ i „ukusna morska hrana“ gostima i putnicima.

Ši Anping, šef kineske delegacije, rekao je da je Peking poznati istorijski i kulturni grad i međunarodni turistički grad u kome se tradicionalna kultura i moderna civilizacija dopunjuju, i gde istorijska pozadina i modna kreativnost iz njih izvlače ono što je u njima najbolje. Želimo iskrenu dobrodošlicu svima vama i želimo da osetite jedinstveni šarm Pekinga kao prvog svetskog „dvostrukog olimpijskog grada“ i „prestonice velike sile“. Nadam se da će kulturna i turistička saradnja Kine i Srbije i Kine i zemalja CIE procvetati kao cveće u proleće.

Ambasador Jiang Ju, specijalni predstavnik za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, rekao je da je kulturna i turistička saradnja most međuljudske razmene i međusobnog poverenja, kao i važna konotacija saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Zahvaljujući mehanizmu „saradnje“, broj kineskih turista u zemlje CIE se u protekloj deceniji povećao četiri puta, i sada iznosi 30 direktnih letova nedeljno. Ovo je u velikoj meri podstaklo međuljudsku razmenu i turizam između dve strane. Kina i zemlje CIE su bogate kulturnim i turističkim resursima. Nadamo se da će dve strane iskoristiti ovaj Beogradski međunarodni sajam turizma kao priliku da predstave više visokokvalitetnih turističkih proizvoda i usluga koji će zadovoljiti potrebe potrošača svih zemalja, iskoristiti bezvizno putovanje Balkanom za aktivno istraživanje realizacije regionalnih turističkih paketa za kineske turiste i podsticanje trgovine uslugama širenjem turističke saradnje kako bi se olakšala kulturna razmena između Kine i zemalja CIE.

Pored Srbije, delegacija će održati i niz kulturnih i turističkih promotivnih aktivnosti u Grčkoj i Bugarskoj u cilju promovisanja turističke razmene i saradnje između Kine i zemalja CIE.

<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Putopisi, Intervjui..