Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitef festivala će se održati u Beogradu u periodu od 13. do 25. septembra. Publika će  u okviru glavnog programa imati priliku da vidi četrnaest predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Svi zainteresovani će moći da posećuju i izuzetno bogat i raznovrstan prateći program. Umetnički fokus festivala će biti na dehumanizaciji tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni. Predstave koje istražuju ovaj umetnički fenomen će dominirati u drugoj polovini festivala.

Rimini protokol i Frank Vigru u drugoj polovini festivala

Tako će na Bitefu gostovati predstava Konferencija odsutnih, čuvenog Rimini protokola, koju potpisuju svo troje autora ovog kolektiva – Helgard Haug, Štefan Kegi i Danijel Vecel. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, ova predstava duhovito preispituje sve popularnije „predstave-franšize“, koje nastaju kao odgovor na, pandemijom ili ekološkom svešću otežan međunarodni saobraćaj. Detaljno razrađen umetnički i tehnički plan predstave realizuju, u drugoj sredini, lokalni izvođači. U predstavi Konferencija odsutnih ti izvođači su gledaoci koji se pozivaju da uzmu učešće i tako omoguće izvođenje fikcionalne situacije (međunarodne naučne konferencije), jer zbog pandemije naučnici, navodno, nisu mogli da doputuju na istu.
 
Konferencija odsutnih, Rimini protokol, foto: Sebastian Hoppe

Vrhunac umetničke linije koja istražuje dehumanizaciju izvođačkih tela je projekat koji će zatvoriti ovogodišnji Bitef. Radi se o francuskoj predstavi-instalaciji Fleš reditelja Franka Vigrua u produkciji njegove Compagnie D’Autres Cordes. Ona nema fabulu, potpuno je apstraktna, gotovo nadrealistička, te se svodi na prostornu instalaciju s naglašenim vizuelnim, atmosferskim i zvučnim efektima. Njeni akteri su tela dvoje plesača čiji je „ljudski identitet“ radikalno razgrađen kostimom, svetlom, dimnim efektima i drugim scenskim sredstvima. Pored gostovanja na Bitefu sa ovom produkcijom, Frank Vigru će, u okviru pratećeg programa festivala, održati  i masterklas namenjen prvenstveno studentima muzike i izvođačkih umetnosti, koji će se baviti njegovim radom na hibridizaciji disciplina, a posebno razmatranjem dijaloga između muzike, zvuka, slika i tela u pokretu. Biće to razmena mišljenja o načinu na koji Vigru pristupa dizajnu zvuka u vezi sa drugim disciplinama: plesom, pozorišnim predstavama, video-radovima.

Razgovor i projekcija umesto izvođenja Pluća uživo

Zbog nepredviđenih okolnosti, predstava Pluća u režiji Žige Divjaka neće biti izvedena na ovogodišnjem Bitefu. U predviđenim terminima 15. i 16. septembra u 20h publika će moći da pogleda snimak predstave sa srpskim i engleskom prevodom u Bitef teatru, te da 16. septembra, prisustvuje razgovoru Minje Bogavac sa Žigom Divjakom. Besplatne ulaznice je potrebno obezbediti unapred putem sajta i blagajne, a za povraćaj novca za već kupljene ulaznice molimo Vas da kontaktirate blagajnu (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., +381 69 899 24 00).
 
Prodaja ulaznica

PRODAJA ulaznica može se obaviti putem sajta www.bitef.rs.

Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%.

Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na BLAGAJNI Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića).

Radno vreme blagajne: od 26. avgusta do 13. septembra: 11h‒15h (osim nedeljom) od 13. do 25. septembra: svim danima 11h‒15h i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

Način plaćanja na blagajni:

•    Plaćanje u gotovini.

•    Plaćanje preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).
 
COVID–19 nepredvidive okolnosti i pravo na izmene

Program Bitefa se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite od koronavirusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je u skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica. Može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca.

Sve eventualne promene će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama festivala. Apelujemo na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca i računamo na vaše razumevanje i strpljenje, kako bismo svi bili bezbedni i sigurni.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine su sa nama Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i Francuskog ministarstva za kulturu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala su MTS, Erste Bank a. d. Novi Sad i Coca-Cola Hellenic Srbija.

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..