Pedeset treći Bitef održaće se u Beogradu od 17. do 26. septembra. U toku deset festivalskih dana publika će, u okviru glavnog programa, moći da vidi dvanaest predstava iz Belgije, Brazila, Nemačke, Nigerije, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske i Švajcarske.  PROLOG DAN - Već nekoliko godina unazad, Bitef počinje danom Prologa. Tako je 17. septembra na programu predstava Beograd na daljinski Rimini protokola, po konceptu Štefana Kegija i u režiji Antona Rouza.

Ova predstava je izabrana da bude izvedena baš u okviru Prologa, jer savršeno najavljuje kako glavnu umetničku liniju festivala (imerzivno pozorište, brisanje granice između izvođača i publike), tako i onu tematsku (preispitivanje zajednice, njena kriza, odnos pojedinca i grupe). Beograd na daljinski će biti na programu i tokom celog trajanja festivala, u terminima od 11 i 17 časova.
 
KONSTANCA MAKRAS OTVARA 53. BITEF

Bitef će biti svečano otvoren 18. septembra u 20 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstavom Orest u Mosulu, u produkciji pozorišta NTGent (Belgija) i režiji jednog od političkih najprovokativnijih reditelja današnjice, Mila Raua. Rau problematizuje Eshilov „optimizam“ iz Orestije i postavlja pitanje da li su u današenjm svetu moguće pravo, pravda, demokratija. Izvođenju predstave prethodi ceremonija otvaranja.

Pedeset treće izdanje Bitefa svečano će otvoriti jedna od vodećih svetskih koreografkinja, Konstanca Makras, čija je predstava Big in Bombay s velikim uspehom gostovala na 40. Bitefu. Kao pozorišni kritičar Vremena, sadašnji umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, je za tu predstavu napisao da su njene glavne odlike „eklektična forma, izraženi popkulturni senzibilitet, visok izvođački nivo i potpuno neodoljiv humor“. Inače, predstava koju Konstanca Makras radi s Bitef dens kompanijom, Gradovi kojih više nema, otvoriće, odmah posle završetka festivala, novu sezonu Bitef teatra. Ovim se projektom, a na trideset godina od njene smrti, ostvaruje zamisao Mire Trailović da poetike i autori Bitefa budu suštinski, dubinski, snažno vezani i za rad Bitef teatra.

DOMAĆE I REGIONALNO POZORIŠTE

U okviru strategije Bitefa za promociju domaćeg i regionalnog pozorišta u širem međunarodnom kontekstu, na festivalu će biti izvedene dve predstave iz Srbije i po jedna iz Hrvatske i Slovenije: Zašto je poludeo gospodin R?  (JDP, režija Bobo Jelčić), Tartif Igora Vuka Torbice u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i SNP-a iz Novog Sada, Mladež bez Boga u režiji Boruta Šeparovića (ZKM i Montažstroj iz Zagreba) i Ali: strah jede dušu u produkciji SNG Drama iz Ljubljane i režiji Sebastijana Horvata.
 
GOSTI

Zahvaljujući angažovanju tima Bitefa, ove predstave će videti i najveći broj stranih gostiju - novinara, kritičara, teatrologa, producenata, umetnika i selektora međunarodnih festivala - u poslednjih deset godina, njih više od četrdeset, koji dolaze iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BIH, Rumunije, Bugarske, Engleske, Belgije, Japana, Nemačke, Francuske, Južne Koreje, SAD i Rusije.  
 
POKROVITELJI, PRIJATELJI, PARTNERI I SPONZORI FESTIVALA
 
Bitef izražava veliku zahvalnost svim medijskim sponzorima i svima onima koji redovno izveštavaju o Bitefu.

Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Kabinet Vlade Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Francuski institut u Srbiji, British Council, Ambasada SAD i Ambasada Belgije. Ovogodišnje izdanje festivala ostvareno je i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Bitef se zahvaljuje strateškom partneru festivala I&F Grupi, kompanijama Coca Cola Hellenic Srbija, Telekom Srbija, IT kompaniji TeleGroup, Carnex, brendu Schweppes, kompaniji Siemens i prijateljima festivala Societe General Banka Srbija, Deloitte, kao i Pošti Srbije.

Tu su i mnogi partneri i prijatelji koji će obezbediti smeštaj, prevoz, hranu za učesnike i tim, a biće prilike da svi uživaju i u njihovim proizvodima.
 
Ulaznice možete kupiti onlajn, putem SAJTA ili na blagajni Pozorišta na Terazijama.

Više informacija o rezervaciji, prodaji i grupnim popustima nalazi se NA SAJTU Bitefa.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..