Otvaranje ovogodišnjeg 28. Beogradskog letnjeg festival BELEF-a, obeležiće pozorišni spektakl predstava „Antigona - 2000 godina kasnije“, 21. juna, Hangar luke Beograd, u izvođenju pozorišta Ulysses. U ovoj predstavi jednu od glavnih uloga tumači doajen glumišta Rade Šerbedžija, koji posle skoro tri decenije nastupa pred beogradskom pozorišnom publikom. Iz uvodnog teksta o predstavi Željke Udovičić Pleštine: "Predstava scenski ispituje mitsku priču iz Sofoklovog komada, istovremeno se baveći interpretacijom mita, uz dokumentarističke dramaturške intervencije koje otvaraju prostor diskusije.

Kako su antički komadi izrasli u stvarnosti prepunoj krvi i zločina, u buci i metežu, Sofoklov literarni iskaz ni u našem vremenu ne gubi snagu, pokazujući svakom dobu njegovo pravo lice iz neke nove perspektive i odolevajući svojom univerzalnošću zamkama promenjenih okolnosti.

U ovom novom komadu Antigona nije tragična heroina borbe za pravdu, mitološki lik, već ona svojim delovanjem zaoštrava problem demokratije do raspada značenja samog pojma."

Koja je razlika između Prava i Pravde? Muškog i ženskog principa? Ko je ovlašćen da prepozna granicu između anarhije i totalitarizma? Kako osigurati prostor “između”? To su neka od pitanja kojima se bavi ova predstava, bez ambicije da određuje Antigonin čin kao herojski i isključivo etički ili pak isključivo politički.

„Antigona rediteljke Lenke Udovički pogađa tragičko središte ne samo Sofoklovog komada, nego i postjugoslovenske ratne traume, čija je gotovo svaka porodična kuća ujedno bila i kuća kraljevskog gubitka, kao i kuća u kojoj su svi dobro poznavali svoje susedske krvnike”, Nataša Govedić za Novi list, avgust 2015.

Iz medija

Maja Izetbegović u ulozi Antigone doživljava svoj crescendo upravo kako se i uloga razvija. Na početku malčice suzdržana, poslije pokazuje trenutke sjajne glume i izvrsno razvijanje karaktera Antigone, sestre svih onih koji se usude reći ne u određenom povijesnom trenutku.

Izvrsni Rade Šerbedžija koji je tumačio nekoliko uloga zaslužio je veliki aplauz, a ipak, iako je u svim ulogama bio sjajan, najbolji je možda bio kao Kreont. (Vanessa Begić za Glas Istre, avgust 2015.)

Šerbedžija u svakoj pojedinoj etapi izvedbe zadržava ozbiljnost kakvu dekadama, možda od vremena velikih tragičkih rola Fabijana Šovagovića, nismo vidjeli na domaćim pozornicama.

Glumica Katarina Bistrović Darvaš nastupa kao dvostruka majka, istovremeno Kreontova supruga Euridika, ali i paradigmatska majka suvremene obitelji »naših krajeva«, briljantno postavljajući paraliziranost i tragiku ženske poslušnosti; (…)

»Antigona« redateljice Lenke Udovički pogađa tragičko središte ne samo Sofoklova komada, nego i postjugoslavenske ratne traume, čija je gotovo svaka obiteljska kuća ujedno bila i kuća kraljevskog gubitka, kao i kuća u kojoj su svi dobro poznavali svoje susjedske krvnike.

(…) »Antigona« je predstava vrlo jake izvedbene gravitacije i dosad najcjelovitije redateljsko djelo autorskog tima redateljice Lenke Udovički. (Nataša Govedić za Novi list, avgust 2015.)

Pozorišni spektakl
Sofokle: ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE
Kazalište Ulysses/Produkcija MESS, Sarajevo

Rediteljka: Lenka Udovički
Prevod: Svetlana Slapšak
Saradnik dramaturg: Željka Udovičić Pleština
Saradnik na tekstu: Miljenko Jergović
Kostimografkinja: Bjanka Adžić Ursulov
Scenografkinja: Mirna Ler
Video: Martino Šesnić
Kompozitor: Najdžel Ozborn
Koreografkinja: Ivana Kalc
Scenski pokret: Mladen Vasary
Dizajn svetla: Andrej Hajdinjak
Dizajn zvuka: Davor Roko

Igraju:
Antigona, kćer Edipa i Jokaste: Maja Izetbegović
Izmena, Antigonina sestra: Dženana Džanić
Kreont, vladar u Tebi, Jokastin brat i Antigonin i Ismenin ujak: Rade Šerbedžija
Hemon, sin Kreonta i Euridike, Antigonin verenik: Ermin Bravo
Tiresija, slepi prorok: Damir Urban
Euridika, Hemonova majka: Katarina Bistrović-Darvaš
Horovođa: Jelena Lopatić
Dečak: Vedad Suljagić

Porodica
Majka: Katarina Bistrović-Darvaš
Otac: Rade Šerbedžija
Kćer: Maja Izetbegović
Mlađa kćer: Dženana Džani
Sin: Ermin Bravo

STUDENTI ODSEKA ZA GLUMU PRI AKADEMIJI SCENSKIH UMETNOSTI SARAJEVO I STUDIJA GLUMA I MEDIJI SVEUČILIŠTA U RIJECI: Darja Badnjević, Mak Čengić, Mirjana Đan, Nika Ivančić, Lovro Ivanković, Aleš Kranjec, Anđela Kusić, Emir Mulalić, Dina Mušanović, Nikola Nedić, Maja Ožegović, Mirta Polanović, Dino Sarija, Tena Antonija Torjanac, Marko Brajić

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..