U petak uveče, 14. septembra, svečano je otvoren 52. Bitef pod sloganom Svet bez ljudi. Pre ceremonije otvaranja festivala u 19h u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta otvorena je izložba Evropska godina kulturnog nasleđa – Pozdrav iz Srbije. U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar u Beogradu priredili su izložbu o mestima kulturnog nasleđa u Srbiji kroz koju su posetioci imali priliku da se podsete šta sve čini bogato kulturno nasleđe Srbije. Izložbu su otvorili Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Bitef festival svečano je otvorio jedan od vodećih filozofa mlađe generacije Srećko Horvat.

Ističući značaj Bitefa koji ove kao i prethodnih godina postavlja pitanja koja se tiču svih nas Horvat se zapitao: Koja je uloga pozorišta i Bitefa? U trenutku kada se politika pretvara u pozorište, naš zadatak je da vratimo politiku u pozorište, ali ne u smislu politikanstva, korupcije, nameštanja poslova, već u smislu angažovanog teatra koji neće samo tumačiti realnost već i pokušati da je menja.

Miljenik Beogradske publike, Žoris Lakost i ovoga puta, svojim novim projektom Svita br. 3 ‘Evropa’ oduševio je prisutnu publiku. Njegova vrlo duhovita, lišena moralisanja, patetike i ideološkog dociranja, Svita br. 3 ‘Evropa’ je pametna, racionalna i rafinirana dijagnoza skretanja evropskih društava udesno i, kao takva se pokazala sjajnim izborom za otvaranje festivala. Ove godine Bitef se bavi temama koje izazivaju duboku zabrinutost, a to je činjenica da je svet u kome živimo - svet ekstremnih ideologija i režima.

52. Bitef trajaće do 22. septembra, a tokom trajanja festivala publika će imati prilike da pogleda predstave iz 10 različitih zemalja, kojima će se predstaviti autori koji su već dobro poznati beogradskoj publici, ali i nova Bitefova otkrića.

Sutra počinje i 19. Bitef polifonija pod sloganom KAKO SI TI ŽIV - NASLEĐE I AKTIVIZAM, u 16h u Bitef teatru. Bitef polifonija kao prateći program Bitefa posvećen ulozi pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu s mladima. Polifonija će trajati  do 21. septembra u cilju da održi i ispuni svoj prateći programski koncept i polifonost programa posvećenog ulozi pozorišnih umetnika u radu s mladima u oblasti novih tendencija primenjenog pozorišta i drame/pozorišta u obrazovanju. Publika će moći da prisustvuje brojnim radionicama, tribinama, predstavama.

Drugog dana festivala, 15. septembra u 12h, u Narodnom pozorištu na programu je Filozofski teatar. Ovo će biti prvo izdanje Filozofskog teatra u kome će fokus biti pozorište, a reditelj Oliver Frljić i filozof i aktivista Srećko Horvat govoriće o odnosu pozorišta i trenutne  društvenopolitičke realnosti.

U okviru glavnog programa, u Narodnom pozorištu, od 20h publika će imati prilike da pogleda i projekat Bolivud autorke Maje Pelević. Ovaj mjuzikl izabran je za glavni program Bitefa prevashodno zbog toga što predstavlja inovativan, drugačiji oblik „političkog pozorišta" od onog na koji smo u Srbiji navikli poslednjih godina.

Svečano otvaranje su podržali Delagacija Evropske unije u Srbiji, Francuski instutut u Srbiji, TeleGroup, a koktel povodom svečanog otvaranja kao i After Ten party - TV5 Monde, 5A Soba, Vila Jelena, Coca Colla Hellenic Srbija, Schweppes, Vinarija Temet i poslastičarnica Šuma.

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..