Program Vesprema i regije Bakonj-Balaton - Evropske prestonice kulture 2023. godine. predstavljen je na konferencija za medije i stručnjake u kulturi i turizmu, u Odeljenju za kulturu Ambasade Mađarske – Kolegijum Hungarikum Beograd. Na konferenciji su se prisutnima obratili: NJ. E. Jožef Mađar, Ambasador Mađarske u Beogradu, Klara Sentđerđi, direktor Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske, Mihalj Miler, šef Kancelarije za saradnju sa medijima Vesprema Evropske prestonice kulture i Peter Tungli, šef projekta „Gastronomija i vino” Vesprema Evropske prestonice kulture.

Nakon obraćanja mini - koncert održao je mađarsko-srpski klavirski duo „Sestre Gereg”, Enike i Noemi Gereg.

"Izuzetno mi je drago što sam na samom početku mandata u Beogradu dobio priliku da predstavim ovaj začajan projekat Vesprem - Evropsku prestonicu kulture 2023. Sebe smatram autentičnim predstavnikom regije Balaton, budući da sam tamo proveo pola svog života, a i dalje provodim svaki slobodan trenutak. Vesprem je stari, lep grad, a Balatonska regija nije mnogo udaljena od Srbije, jednostavno svako može tamo stići i uživati u prirodnim lepotama jezera Balaton i njegove okoline. Nas povezuje i voda, svaka kap koja proteče kroz Mađarsku, za tri, četiri dana dođe u Srbiju. Saradnja između Novog Sada i Vesprema, kao prestonica kulture bila je izuzetno živa, nadamo se da će se novosadski rezultati nastaviti i u Vespremu.", istakao je NJ. E. Jožef Mađar, ambasador Mađarske, u svom prvom obraćanju u Srbiji.

Mihalj Miler, šef Kancelarije za saradnju sa medijima Vesprema Evropske prestonice kulture predstavio je segmente programa namenjenog širokoj ciljnoj grupi i svim uzrastima, dok je Peter Tungli, šef projekta „Gastronomija i vino” predstavio šest vinskih regija iz ove mađarske oblasti i segment programa „Tržnica” u Vespremu.

Otkako je mađarski grad Vesprem sa regijom Bakonj-Balaton, preuzeo najprestižniju kulturnu oznaku Evropske unije i postao Evropska prestonica kulture 2023. godine, više od 120 opština iz regije uzelo je učešće u programu VEB2023 EPK. Civilne organizacije, preduzeća, gradovi i sela neumorno i s entuzijazmom rade na kontinuiranom oblikovanju programa i dodavanju raznolikosti ponuda koja će biti privlačna publici širokog raspona interesovanja.

„Važno je naglasiti da se identitet EPK ne odnosi samo na mnoge programe koji se održavaju tokom cele godine, reč je o pokretanju i jačanju dugoročnih održivih procesa koji će se protezati i nakon 2023. godine. Ovom jedinstvenom mogućnošću region će učvrstiti svoju poziciju evropskog kulturno-kreativnog regiona, sa Vespremom u njegovom centru. Više od 115 opština iz regiona učestvovaće u aktivnostima i programima VEB2023 EPK.” – izjavio je Đula Porga, gradonačelnik Vesprema, na otvaranju manifestacije, 21. januara ove godine.

Dostavljamo vizuelno rešenje, fotografije sa današnjeg predstavljanja Vesprema Evrospke prestonice kulture u Kolegijum Hungarikumu u Beogradu promotivne video materijale Vesprema i regije Bakonj-Balaton Evropske prestonice kulture 2023, kratku istoriju Evropske prestonice kulture, opširnije objašnjenje programskih celina VEB2023.

<<  April 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Putopisi, Intervjui..