Katarina Majić, Nenad Rakić i Iskra Tadić pobednici su konkursa za najbolje studentske istraživačke radove o sprovođenju Agende za održivi razvoj do 2030. Zadatak učesnika konkursa bio je da u svojim radovima obrade najmanje jednu opštu i jednu specifičnu temu iz oblasti socijalne politike, ekonomije ili zaštite životne sredine, vezane za primenu Agende za održivi razvoj do 2030 u Srbiji.
Konkurs za studente podržale su vlade Švajcarske i Nemačke u okviru projekta “Reforma javnih finansija - Agenda 2030”, koji implementira GIZ.

Prva nagrada na konkursu donela je Katarini Majić električni bicikl. Pobednica takmičenja ima radno iskustvo i pohađa master studije, a u svom radu se bavila životnom sredinom i vodom kao resursom. Drugoplasirani Nenad Rakić fokusirao je svoj rad na siromaštvo u kontekstu aktuelne energetske krize i osvojio električni trotinet, dok je  IskraTadić svoj rad orijentisala na temu rodne ravnopravnosti i osvojila sportski bicikl.

Četvrto i peto mesto na takmičenju osvojili su Grigor Milošević i Miljana Stojanović.

Svih pet najboljih radova biće objavljeni na socijalnim mrežama projekta „Reforma javnih finansija - Agenda 2030“, a pet prvoplasiranih imaće priliku da učestvuje na događajima koje organizuje ovaj projekat.

Cilj konkursa bio je da se podigne informisanost i svest mladih o značaju primene Agende za održivi razvoj do 2030 u Srbiji i podstakne njihovo uključivanje u društveni dijalog o primeni ciljeva održivog razvoja, kako bi se bolje i sveobuhvatnije primenili i oni specifični ciljevi i oblasti koji su za njih najznačajniji.

Istraživanje „Mladi i Ciljevi održivog razvoja “, koje je krajem prošle godine sproveo Timočki omladinski centar TOC u saradnji sa Centrom za visoke ekonomske studije CEVES u okviru Platforme za opštedruštveni dijalog „Održivi razvoj za sve “, koju uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke sprovodi projekat “Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, pokazalo je da 70.3% mladih u Srbiji uopšte nije upoznato sa Agendom za održivi razvoj do 2030, a da se samo u 11.1% slučajeva mladi izjašnjavaju da u potpunosti znaju sve ciljeve održivog razvoja.

<<  Maj 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..