Prethodnog vikenda, tačnije u nedelju, 26. juna 2022. godine, otkrivena je Čarobna šuma u Pančevu. Čarobna šuma predstavlja prvi deo festivala Reconnect, u organizaciji kompanije CWP, a uz podršku Grada Pančeva i preduzeća Vojvodina Šume.  Cilj Reconnect festivala je osnaživanje zajednica, ali i osnaživanje veze ljudi i prirode, podizanje ekološke svesti i podrška zelenoj tranziciji grada Pančeva. Više od 120 mališana iz osnovnih škola iz Dolova i Banatskog Novog Sela su pozvani na otkrivanje prirode u Gradskoj šumi u Pančevu i tokom celog dana organizovane su obrazovne radionice za decu osnovnih škola, među kojima su između ostalih šetnja šumskim stazama, radionice pravljenja predmeta od zemlje i sena, radionice o pticama, flori i fauni gradske šume.

’Osmišljavati ovakve projekte za naše najmlađe vrlo je važno,  jer oni su generacija koja je rođena sa činjenicom da je ekologija neodvojiva  od etike. Stoga ih moramo podržati kao ambasadore te ideje, osnažiti ih svim mogućim sredstvima kako bi bili pravi Eko Akademci koji se bore za zdraviju budućnost naše jedne jedine divne plave planete.’’ – kaže Mladen Hrvanović, kreativni direktor Reconnect festivala.

Čarobna šuma je u svom prvom izdanju ugostila decu prvih razreda iz OŠ Žarko Zrenjanin iz Banatskog Novog Sela i OŠ Aksentije Maksimović iz Dolova.
Gradska šuma nalazi se na obalama Tamiša i Dunava, a pristup je omogućen brodićima, s polaskom u grupama iz Pančeva.

Radionice su organizovane u saradnji s Društvom za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, Centrom za zemljanju arhitekturu, Biološko istraživačkim društvom Josif Pančić, Planinarsko ekološkim klubom SOKO i Kajak klubom Sportiko.

Sve aktivnosti bile su prilagođene  uzrastu dece koja učestvuju, a podrazumevale su: šetnju šumom, potragu za blagom, prepoznavanje biljaka i životinja koje nastanjuju ovu šumu, pravljenja kućica od zemlje i prirodnih materijala, kao i mnoge druge.  

Takođe, jedna od omiljenih radionica bila je ekološko edukativna radionica ’’Uprirodi se’’, inspirisana istoimenim TV serijalom na RTS 1, čiji je cilj razvijanje svesti o potrebi i mogućnostima ličnog angažovanja dece u zaštiti životne sredine. Radionicu su vodili junaci ovog serijala,  Šumenko, Brzometlica Čistić, Pirata Reciklata i Pomoćnici, koji su zajedno sa decom pravili hotel za bubice, bombice biljnog semena, saksije od recikliranog materijala, kao i instrumente od prirodnih materijala.

Organizovale su se i aktivnosti za odrasle – kajak tura po Tamišu, radionice prisutnosti i naravno šetnja prelepom Pančevačkom šumom.

’’Raditi na ekološkim projektima sa društveno odgovornim kompanijama kakva je CWP je i čast i privilegija, a najlepše je kada projekat uključuje i decu. Presrećan sam što smo mališanima priredili pravu malu šumsku bajku, a sjaj u njihovim očima nakon šetnje šumom i radionica najlepši je rezultat ovog projekta.’’ – izjavio je Srđan Stanković, programski direktor Reconnect festivala.
’’Želja nam je da podsetimo naše sugrađane, a posebno one najmlađe, na lepotu i radost boravka u prirodi; da inspirišemo roditelje da povedu svoju decu u šumu ili pored reke, i otkriju razne zabavne i edukativne aktivnosti u kojima mogu zajedno da uživaju u tom okruženju.

Kroz ove inicijative, cilj nam je približimo ljude prirodi, i osnažimo vezu prirode i ljudi, jer verujemo da iz te veze neminovno dolazi do želje da zaštitimo prirodu i brinemo o njoj. Ta briga je osnov odgovora na trenutne ekološke izazove sa kojima se suočavamo. Posebno smo usmereni na decu, kao nosioce budućeg održivog razvoja; za njih smo osmislili specijalan edukativan i zabavan sadržaj koji za cilj ima podizanje ekološke svesti i učenje o načinima na koji možemo da brinemo o biljkama i životinjama sa kojima delimo naš životni prostor na ovoj planeti.’’ – kaže Tijana Gajić, ESG direktorka kompanije CWP.

Posle čarobne šume, tokom 2022. godini očekuju nas još dva segmenta festivala Reconnect, usmerena ka  podizanju svesti o ekologiji, očuvavanju prirode i podršci Pančevu u zelenoj transformaciji. Datumi i aktivnosti biće objavljeni naknadno.

Kompanija CWP je jedna od navećih investitora u vetroparkove u Srbiji, a odnedavno razvija i projekte solarnih elektrana. Uz kapacitete u Rumuniji i Australiji, CWP grupacija je do sada razvila projekte za zelenu energiju ukupne snage 1.525 MW, što je donelo investicije od 3 milijarde evra i omogućilo da se izbegnu emisije 18,6 miliona tona CO2.

<<  Avgust 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..