U četvrtak, 10. juna 2021. godine u 11 časova u Konaku kneza Miloša u Topčideru, depadansu Istorijskog muzeja Srbije, nakon uvodnih reči dr Dušice Bojić, direktora Istorijskog muzeja Srbije i dr Radomira J. Popovića, naučnog savetnika u Istorijskom institutu, gospodin Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije će svečano otvoriti stalnu postavku u obnovljenom Konaku kneza Miloša. Stalna postavka je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Po završetku ceremonije svečanog otvaranja, već od 13 časova zainteresovani posetioci će moći da vide stalnu postavku uz obavezno korišćenje zaštitnih maski.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti, obnovljene u novom sjaju u Prvom, a nastavljene u Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija, Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenović u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

U prizemlju Konaka, nakon uvodnog opisa položaja i načina života Srba i drugog nemuslimanskog stanovništva u Osmanskom carstvu, prikazan je Prvi srpski ustanak, kao i događaji i međunarodne okolnosti koje su mu prethodile.

U ovom delu su predstavljene najznačajnije bitke Karađorđevih junaka: pobede na Mišaru i Deligradu, oslobođenje Beograda 1806, bitke na Čegru, Varvarinu i Loznici, ali i odnos velikih sila prema Ustanku i njegov slom.

Sprat Konaka je posvećen događajima Drugog srpskog ustanka i predvodniku ustanika Milošu Obrenoviću, tvorcu moderne srpske države, njegovom učvršćivanju na vlasti, dobijanju autonomije i sukobima sa ustavobraniteljskom opozicijom.

U prostorijama na spratu su takođe prezentovani njegova supruga kneginja Ljubica i vladarski naslednici iz dinastije: knez Mihailo, kralj Milan i kralj Aleksandar Obrenović, sa čijim ubistvom 1903. u Majskom prevratu, ova važna dinastija silazi sa istorijske scene.
Na spratu se nalazi orijentalna soba za razgovor i odmor, tzv. Divanhana, i rekonstrukcija prvobitnog enterijera sobe kneza Miloša Obrenovića.

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Xajduk Veljka, Tanska Rajića, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih. Među njima se svojim značajem i estetikom izdvajaju Karađorđeva zastava i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme (jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, fišeklija sa prikazima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija), dolama kneza Miloša i odeća kneza Mihaila Obrenovića u kojoj je ubijen u atentatu Košutnjaku 1868. godine.

Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera.

Konak je podigao knez Miloš 1831. godine u Topčideru, tadašnjoj periferiji Beograda. Svojom strukturom, neoklasicističkim elementima na fasadama i unutrašnjom dekoracijom u stilu „turskog baroka”, građevina spada u reprezentativne rezidencije kakve su se u to vreme podizale širom Osmanskog carstva. Tipično za bogate privatne rezidencije, i Konak kneza Miloša je glavnom fasadom okrenut ka vrtu, tj. Topčiderskom parku, koji, kao prvi planski uređen park u Srbiji, u drugoj polovini 19. veka postaje omiljeno beogradsko izletište.
Ispred Konaka, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, nalazi se čuveno stablo platana, spomenik prirode, koje je zasađeno u vreme Obrenovića. Stablo platana, po lepoti i dimenzijama spada među najlepša i najveća u Evropi i predstavlja jedan od najznačajnijih istorijskih i hortikulturnih spomenika Beograda.

Stručna vođenja kustosa Borisa Markovića će se od 26. juna održavati svake subote od 12 č. Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je neophodno zakazati na telefon 064/ 858 1295.

Autori izložbe: Vladimir Merenik, Katarina Mitrović i Dragana Vidović

Saradnici: Boris Marković, Lidija Bogdanović, Vesna Dragović Pop-Lazić i Slađana Bojković

Dizajnerka izložbe: Izabela Martinov Tomović

Radno vreme Konaka: Svakog dana od 10 do 17 časova, osim ponedeljkom
Adresa: Bulevar patrijarha Pavla br. 2
Gradski prevoz: tramvaj br. 3, autobusi br. 49 i br. 94
Telefon: 011/ 2660-422

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..