Festival savremenog plesa i perfomansa Kondenz, koji se ove godine održava od 23. do 29. oktobra u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, ove godine sarađuje sa dve značajne evropske institucije – Institutom Servantes i Evropskom mrežom plesnih centara (European Dancehouse Network). Saradnja sa Institutom Servantes čini poseban segment ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Program Fiver-Servantes promoviše format plesnog videa koji je veoma malo zastupljen kod nas, ali i ples iz Španije i Južne Amerike, kao najavu saradnje sa umetnicima koji odande dolaze tokom narednog perioda.

Prestižni španski filmski reditelji svih generacija autori su radova koji daju idealni uvid u to šta je videoples: način da se jezik pokreta poveže sa srodnim oblastima, kakav je film.

Prvi blok ovogodišnjeg izdanja je „Fiver: Videoples”, u kome su radovi iz zvanične selekcije, kao i oni nagrađeni u okviru dva poslednja izdanja festivala Fiver: „Amo a las criadas por irreales” Sofije Kastro (Argentina), dobitnik specijalne nagrade Fiver 2019; finalista Fivera 2019. „Babelian Circles” Ferana Romeua, finalisti programa Fiverlabs 2019. „Cuerpo a cuerpo 2.0” (koordinacija projekta Esteban Krući i Đordi Kortes), kao i „Wine or Grape”, koordinatora projekta Aleksa Paćona i Bailaora Rubina Štajna.

Drugi blok je „Fiver: Tela u karantinu” - radovi koje su različiti umetnici snimili u toku karantina, a koje festival želi da predstavi kao kreativne odgovore na ovaj period naših života. Autori su Asun Noales, Antonio Rus, Elijas Agire, Ričard Maskerin, Hesus Rubio, Aleks Paćon, Pablo Venero i Gvido Sarli.

Kratkometražni filmovi iz selekcije „Fiver: Videoples” biće dostupni tokom 96 sati, počev od 27. oktobra u 18h do 31.oktobra. Radovi iz selekcije „Fiver: Tela u karantinu “biće dostupni od 26. oktobra. u 18h do 31. oktobra u 18h. Radovi se mogu videti na linku >>.

Početkom ove godine Stanica je postala članica mreže Evropske mreže plesnih centara, koja povezuje 45 evropskih plesnih centara iz 25 zemalja u Evropi, koje dele zajedničku viziju o plesnoj umetnosti. Ovo članstvo je još jedan način da se u Srbiji podstakne dijalog o javnim prostorima za ples, koji još uvek ne postoje. Stanica se zalaže za otvaranje plesnog centra koji će biti poveren plesnim umetnicima i kojim će se upravljati u skladu sa načinima rada u oblasti plesa – po principu saradnje, jednakosti svih i međusobnog poštovanja i solidarnosti.

Za članice EDN mreže ples  je integralni deo našeg svakodnevnog života i kulture koji doprinosi blagostanju društva, kao tkivo odnosa i empatije među ljudima.  

Članovi EDN mreže podstiču međusobnu saradnju, razmenu i zajedničku produkciju, povezuju umetnike, producente i publiku, osmišljavaju nove načine rada u polju plesa i zalažu se za vidljivost i afirmaciju plesa kroz istraživanja, produkciju novog znanja i širenje saradnje van Evrope.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..