Manifestacija art+neuroscience, koja predstavlja mesto susreta umetnosti i nauke, biće otvorena od 14. novembra do 7. decembra, na više lokacija u Beogradu, a posetioce očekuje raznovrstan program, od edukativnih radionica, masterklas predavanja, vođenja kroz izložbe i radionica za školarce. Četvrto po redu izdanje programa Centra za promociju nauke art+neuroscience, koje se ove godine održava od 14. novembra do 7. decembra, pod sloganom Svet iza očiju, biće posvećeno neuronaukama kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja.

Tokom novembra i decembra 2019, program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Xungarikum, Naučni klub Centra i umetničke fakultete.

Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini. Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova.

Jedan od radova koji će premijerno biti prikazan tokom svečanog otvaranja manifestacije, 14. novembra, u Galeriji Sanu, jeste performans Jasne Jovićević, Sedim i brinem za nju, pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji. Ovaj naučno-umetnički projekat saksofonistkinje i kompozitorke, jedne od najboljih muzučara domaće džez scene, preispitaće na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušaoca.

„Posebna vrednost ovogodišnjeg programa je činjenica da su sva predstavljena umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane“, navodi Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke. „Na taj način Centar za promociju nauke doprinosi oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i potpomogne saradnju kreativnih umova koji dolaze iz naizgled suprotstavljenih disciplina – umetnosti i nauke.“

Manifestacija art+neuroscience je prva programska aktivnost Centra kao inicijalnog partnera projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab  AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa. Nastao kao nastavak izuzetno uspešne saradnje u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art & Science Network  Art & Science) Evropska laboratorija veštačke inteligencije uključuje veći broj inicijalnih partnera iz Austrije, Slovenije, Irske, Španije i Srbije, uz nove institucije iz Francuske, Belgije, Danske, Xolandije, Grčke i Gruzije.

U širokom i sveobuhvatnom domenu veštačke inteligencije, projekat će se pre svega fokusirati na kulturološke, psihološke i filozofske aspekte koji su pod snažnim udarom novih tehnologija i naučnih otkrića. Svaka organizacija unutar mreže samostalno razvija raznovrsne programske aktivnosti – izložbe, edukativne radionice, konferencije, seminare, performanse – i ponovo, kao u slučaju prethodnog projekta, pod zajedničkom kapom će se realizovati sasvim originalni, jedinstveni događaji u Lincu, Ljubljani, Saragosi, Tbilisiju, Atini, Amsterdamu, Dablinu, Beogradu…

Partnerska podrška art+neurocience manifestacije su: Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Xungarikum, Ministarstvo kulture i informisanja, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Austrijski kulturni forum, Muzej savremene umetnosti, Elektrotehnički fakultet, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet za medije i komunikacije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Kelnu, DAAD, Društvo za neuronauke Srbije, Backyard Brains i Samsung.

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..