Sećate li se crtaća koji je u staroj Jugoslaviji bio popularan osamdesetih, i u kojem je čovečuljak (nalik na liniju) nailazio stalno na prepreke, a onda ih uz pomoć svog crtača (ruka koja se pojavljuje i docrtava objekte po potrebi) vešto prevazilazio? Reč je o animiranom serijalu “La Linea” ili “Linija”, proslavljenog italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, čija se desetogodišnjica smrti u Srbiji obeležava velikom međunarodnom strip izložbom, uz učešće više od 100 autora iz celog sveta. Izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji” biće svečano otvorena 3. oktobra u 19h u Bioskopu „Vojvodina” u Pančevu (Vojvode Radomira Putnika 1).

U čast Osvalda Kavandolija La Linee, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, zajedno sa Udruženjem KomunikArt i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu ugostiće na večeri otvaranja Serđa Kavandolija, Osvaldovog sina, Piera Tonina, nastavljača Kavandolijevog rada i najpoznatijeg animatora u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznatu japansku strip crtačicu. Njima će se pridružiti i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika, i to: Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

Takođe, u okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja. Dan kasnije, 4, oktobra na istom mestu, Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Piero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

U utorak, 10, oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje Skrivene priče svedenih formi. Dr Crnobrnja je jedan od arheologa koji je na lokalitetu Crkvine kod Stublina (u blizini Obrenovca) pronašao figurine vinčanske kulture koje, po svojim karakteristikama neobično podsećaju na lik kojeg je smislio Kavandoli. Ova zanimljiva paralela između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka, sa rešenjem do kojeg je došao jedan savremeni umetnik, šest i po hiljada godina kasnije, biće tema njegovog predavanja.

Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama Wireless Media, koji je osmislio Lazar Džamić, naš istaknuti kreativni strateg, pisac i predavač, pod nazivom “La Linea i marketing: Kako oživeti neživo”. U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

„La Linea” je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip crtača koji je obeležio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest.
Kavandoli je stvorio „Liniju” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, „La Linea” se uskoro seli na male ekrane i postaje popularna širom sveta, hodajući kroz preko 250 epizoda.

Izložba se organizuje u okviru strip segmenta Nova Festivala 2017, uz pokroviteljstvo Erste Banke.

PROGRAM:

3. oktobar u 19h
Bioskop „Vojvodina”

Svečano otvaranje izložbe
Muzika uz koktel: Duo Sentimento

4. oktobar u 12h
Galerija Milorada Bate Mihajlovića

Radionica stripa Grrr! Program
Voditelj radionice Aleksandar
Zograf, gosti Serđo Kavandoli i Piero Tonin

4. oktobar u 19h
Bioskop „Vojvodina”

Razgovor o Kavandoliju i prezentacija Musila
sa Serđom Kavandolijem i Pierom Toninom

10. oktobar u 19h
Bioskop „Vojvodina”

Predavanje Skrivene priče svedenih formi
dr Adam Crnobrnja, Narodni muzej Beograda

12. oktobra od 10 do 16h
Wireless Media, Obilićev venac 4/3, Beograd
 
PREDAVANJA:

„LA LINEA” I MARKETING: KAKO OŽIVETI NEŽIVO
Autor i moderator: Lazar Džamić, kreativni strateg, pisac, predavač

1. Content Marketing i digitalno pripovedanje – Lazar Džamić, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu

2. Content Marketing u Srbiji – Borislav Miljanović, CEO, Represent

3. Minimalizam u dizajnu: kako reći mnogo sa malo – Slavimir Stojanović Futro, dizajner, kreativni direktor

4. Mini-radionica Uvod u copywriting – Slavoljub Stanković, kreativni direktor Mercator-S, pisac

5. Antropomorfizacija animiranih karaktera – Nordeus

6. Kako dati glas karakteru – Mićko Ljubičić, glumac, legenda radio-oglasa

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..