Zvjezdana posada zvana Star Film Fest konačno je sletjela na svoje odredište i na samom otvaranju digla zvjezdanu filmsku prašinu. Uvertiru u prvi dan ovogodišnjeg Star Film Festa obilježila je, za uši, filmska glazba Lordana Badanjaka i za oči, izložba Borbe na velikom platnu organizirana u suradnji s Gradskim Muzejom Sisak. Izložba nas je  upoznala sa zbirkom filmskih plakata muzeja koji tematiziraju  kung-fu filmove, a najavljivali su projekcije filmova u  kinematografima.

“U ovo teško doba koronavirusa i potresa, uspjeli smo se skupiti i organizirati osmi Star Film Fest,” uvodne su riječi direktora festivala, Matije Holjevca koji je uz selektorice Anju Kavić i Martinu Mladenović službeno otvorio ovogodišnje izdanje festivala, a otvorenje su obilježili i šarmantni voditelji Saša Tadić i Tomo Rajić.

Festival je ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, a uživa i tradicionalnu podršku Grada Siska, rafinerije INA, Centra kreativne industrije Sisak, kao i Hrvatskog audiovizualnog centra te Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Nakon službenog otvorenja uslijedile su projekcije 11 filmova. Projekcije je otvorio dokumentarni film Plava granica Ivana Milosavljevića, a slijed su nastavili animirani filmovi One left Sebastiana Doringera, Journey with Mr. Mr. Céline Brengou, Kula Sunčane Brkulj i The Ducks Angele Aguirre. Uslijedio je dokumentarni film Isaaca Rodrigueza (Un)known neighbours,  igrani filmovi Over Coffee Yane Sariadi, Spin Cycle autora Ignacio Roda, The Moon, Tomasico And My Grandmother Angela Caparrosa. Na projekciji se prikazao i eksperimentalni film Siega De Mieses Carlesa Abada Tenta, a samu prvu natjecateljsku projekciju zatvorio je igrani filma The last birthday Estebana Díaz Baena.

Stručni žiri ove godine čine glumci Karlo Maloča i Lucia Stefania Glavich Mandarić  koje ste mogli gledati na svojim malim ekranima u emisiji Crno-bijeli svijet, glumica Tena Pataky, redateljica Ena Mitrovski te nagrađivana filmska kritičarka Iva Rosandić. Uz već tradicionalne nagrade ove godine Star Film Fest dodjeljuje i posebnu novčanu nagradu Zvjezdana prašina kao poticaj za daljnje stvaranje mladih autora i autorica.

Iako se Star Film Fest, nakon prošlogodišnjeg online izdanja vratio u svom punom sjaju, za sve koji nisu u prilici doći na Star Film Fest organizirano je i online praćenje projekcija ali i sadržaja programa putem službenih web i Facebook stranica SFF-a.

Večer dobrih filmova završila je i uz dobru glazbu i to uz zvuke zagrebačkog četveročlanog benda Lika Kolorado (Pavle Gulić – bubanj, Ana Jelić – bas, Filip Riđički – vokal, Vanja Senčar – gitara), benda koji samo želi stvarati i svirati, družiti se s ljudima na bini, s bine, pod binom!

Program se nastavlja već idućeg dana u radnoj atmosferi - počinju Radionica filmske dramaturgije – od ideje do ideje za film Patrika Gregureca i prvi dio radionice filmske kritike Ive Rosandi u prostorijama Centra kreativne industrije Sisak, a svi organizatori pozivaju sve ljubitelje filmova da se pridruže u ovoj trodnevnoj filmskoj sagi i da uz Star Film Fest dignu zvjezdanu filmsku prašinu.

<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Putopisi, Intervjui..