Sutra počinje online izdanje regionalnog filmskog festivala, koji je udružio Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. aprila zajedno, po izboru selektora ova četiri festivala, publici nude izbor filmova prikazanih od kojih su neki i nagrađeni na posljednim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika.

U programu je devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Philippa Yuryeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga; dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza i dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala!
 
Izjave predstavnika Mreže festivala Jadranske regije:
 
Jovan Marjanović, Sarajevo Film Festival:

“U vrijeme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih Canneskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu, ujedinila nas je želja da publici omogućimo pristup tim filmovima i da donesemo najbolje od evropskog i svjetskog filma. U srcu partnerstva naša četiri festivala jeste davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim evropskim i svjetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uslovima, pa makar oni bili digitalni sada. Nadamo se da ćemo se što je prije moguće sresti s našom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, ljetnim kinima, a do tada – u vrijeme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, suradnje i bliskosti.”
 
Milena Debeljković, Festival autorskog filma:

“Mreža festivala oko koje su se okupili, pored Beograda i Festivala autorskog filma, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival i Filmski festival Herceg Novi, dokaz je da i u ova teška vremena filmska industrija pronalazi način da se prilagodi i napreduje, pogotovo kada je ugrožena egzistencija filmskih festivala koji se oslanjaju na fizička izdanja i publiku koja je navikla da posjećuje bioskope. Upravo događaj koji smo zajedničkim snagama organizovali ima za cilj da poveže ne samo festivale, nego i publiku, a najbitnije od svega, ovo je tek prvi korak koji je ova mreža festivala napravila.” 

Boris T. Matić, Zagreb Film Festival:

“U vrijeme kada su susreti publike i autora ograničeni, sretni smo što smo spajanjem s festivalima iz Mreže Jadranske regije donosimo publici neke od najzanimljivijih recentnih filmskih naslova iz cijeloga svijeta, dva klasika kojima podsjećamo na filmsko blago regije, kao i razgovore s autorima. Osim što je prva suradnja te vrste u regiji, Proljetno izdanje je uvod u naše cjelogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja se tek trebaju održati u drugoj polovici godine.”
 
Marija Perović, Filmski festival Herceg Novi:

“Prvi zajednički regionalni filmski festival je prilika da se vide dobri i aktuelni filmovi, odabrani od strane više selektora, a ono što mene posebno raduje je prilika da se u novonastalom online festivalskom duhu pogledaju i istinski klasici autorskog filma jugoslovenske kinematografije. April će obilježiti virtuelna posjeta filmskim festivalima u regionu koji njeguju film kao umjetnost, formiraju i održavaju publiku i filmsku kulturu, i pokreću pitanja i sumnje koje su nam neophodne. Proljećno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape koji je u ime Filmskog festivala Herceg Novi kao neke od odabranih filmova izdvojio i naš selektor i reditelj Ivan Bakrač.”
 
Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba!
 
Mrežu festivala Jadranske regije podržao je Potprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope.

Ulaznice / kodovi za gledanje filmova su u prodaji: cijena pojedinačnog koda za gledanje filma je 8 KM. Cijena paketa za svih devet filmova u programu je 50 KM – pet igranih filmova: “Krvne veze”, “Mladi kitolovac”, “Novi poredak”, “Sluge režima”, “Smrt filma, a i mog oca”; dva dokumentarna: “Jedna od nas” i “Mala djevojčica” i dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” i “Miris poljskog cveća”.
 
Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bit ćete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..