Dom omladine Beograda, nakon tromesečne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, nastavlja programske aktivnosti od 12. juna 2020. Programi će se održavati uz primenu svih mera zaštite koje su propisane od strane stručnih službi i nadležnih organa. Posetioce molimo da takođe poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima. Do kraja juna publiku očekuju Koncerti na Zidiću i Monday Blues, na Platou Milana Mladenovića, kao i tribine u holu ispred sale Amerikana, te nastavak izložbenih aktivnosti u Galeriji DOB. Ulaz na sva dešavanja će biti slobodan. Programi će se nastaviti i tokom jula i avgusta, a sve informacije će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama Doma omladine Beograda.

Prvi program zakazan je za 12. jun, a u pitanju je druga tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova“. Tribina pod nazivom  „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“ će na jednom mestu okupiti reditelja Srdna Golubovića i producentkinju Jelenu Mitrović, udarni dvojac koji stoji iza ostvarenja „Otac“, baš kao i glumice Nadu Šargin i Milicu Janevski.

Tribina „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu“ planirana je prvobitno za 13. mart, ali je zbog vanredne situacije odložena.

Podsećamo, „Otac“ je premijerno prikazan u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, nakon čega je usledila i nacionalna premijera na otvaranju FEST-a. „Otac“ je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i, naravno, uz, podršku Filmskog centra Srbije. U pitanju je priča o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi  drugima, iz očaja – postaje heroj. Scenario filma je inspirisan istinitom pričom Đorđa Joksimovića, čoveka iz okoline Kragujevca kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu, nakon čega je on u znak protesta krenuo peške za Beograd. „Otac“ je sniman osam nedelja na više lokacija u okolini Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda. Distributer za Srbiju je kuća MCF –MegaCom Film.

Srdan Golubović je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i reditelj nagrađivanih filmova „Apsolutnih sto“ (prikazan u Torontu, San Sebastijanu, Pusanu, Roterdamu…), „Klopka“ (svetska premijera na Berlinalu – sekcija „Forum“) i „Krugovi“ (premijerno prikazan 2013. na Sandensu, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu, gde je dobio nagradu Ekumenskog žirija u selekciji „Forum“).  Glavni producent filma je Jelena Mitrović, a ispred Filmske kuće Baš Čelik koja je od osnivanja 1998. godine producirala i koproducirala više od 20 dugometražnih igranih filmova, nekolicinu dokumentarnih i kratkih ostvarenja, uključujući pomenute „Klopku“ i „Krugove“, kao i „Klip“ Maje Miloš, „Rabbitland“ Nikole Majdaka mlađeg i Ana Nedeljković… Filmovi ove produkcijske kuće prikazani su na preko 800 festivala širom sveta i osvojili više od 180 nagrada.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina će se prvenstveno usredsrediti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavljaće svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti svedočanstvo vremena u kome živimo.

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..