Zemunski otvoreni festival održaće se od 23. do 26. avgusta na Velikom i Magistratskom trgu u Zemunu. U okviru festivala, tokom četiri dana, biće prikazana značajna, prošlogodišnja i ovogodišnja, filmska ostvarenja, pobednici i učesnici mnogih filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, a biće održane i predstave, koncert, slikarske radionice za najmlađe i sportske aktivnosti. Ceremonija otvaranja festivala je u četvrtak, 23. avgusta 2018. godine sa početkom u 20 časova, nakon koje se u 21 čas prikazuje film „Izvan granica realnosti“ sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.

U okviru ceremonije otvaranja biće održan koncert filmske muzike.

Ulaz na sve projekcije i sadržaje je besplatan!

Filmovi će se prikazivati na Velikoj sceni, na Velikom trgu, i na Maloj sceni, na Magistratskom trgu. U četvrtak, 23. avgusta, nakon otvaranja festivala, u 21 čas će biti prikazan ruski akcioni film “Izvan granica realnosti”, koji je na 46. Kanskom festivalu dobio nagrade za najboljeg glumca i najbolji scenario, a u kome glavne uloge igraju Miloš Biković i Antonio Banderas. U Moskvi talentovani kockar okuplja tim ljudi sa natprirodnim moćima da osvoji veliki dobitak u kazinu, ali, nailaze na mnogo jačeg rivala.

U petak, 24. avgusta, u 20 časova, biće prikazana američka drama-triler iz 2017. godine “Zaista, nikada nisi bio ovde”, za koji je Hoakin Finiks na 46. Kanskom festivalu dobio nagradu za najboljeg glumca, a film nagradu za najbolji scenario. Korupcija, osveta i najmračniji unutrašnji demoni glavne su teme filma. Iste večeri, od 22, biće prikazana hrvatska drama “Agape”, reditelja Branka Šmita, u kome glavne uloge tumače Goran Bogdan i Ivo Gregurević.
 “Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine”, kako su ga najavljivali hrvatski mediji, ruši tabue i dotiče se pedofilije i homoseksualizma u Katoličkoj crkvi, ali progovara i o opasnom etiketiranju bez dokaza i pravo na različitost.

Publiku u subotu od 20 časova očekuje ruska biografska drama “Dovlatov”, o jedinstvenom ruskom piscu, novinaru i disidentu Sergeju Dovlatovu. Film je dobitnik Srebrnog medveda za najbolju kostimografiju i scenografiju na 68. fesivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači naš glumac Milan Marić. Nakon ovog filma, u 22.10, biće prikazano domaće debitantsko delo mladog i talentovanog reditelja i scenarista Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”, uzbudljiva socijalna drama o odrastanju i slobodi.

U nedelju, 26. avgusta, u 20 časova biće odigrana hit predstava “Udaj se muški” sa Snežanom Savić u glavnoj ulozi. Okosnicu ove predstave rediteljke Marije Lipovski čini organizacija jedne svadbe prilikom koje dolazi do različitih peripetija tipičnih za domaći mentalitet. Za kraj glavnog programa, od 22, održaće se projekcija filma kultnog filma crnog talasa “Kad budem mrtav i beo”, ovoga puta remasterizovana verzija filma Živojina Pavlovića iz 1967. godine, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.

Na Maloj sceni, na Magistratskom trgu, u četvrtak u 20 časova će biti prikazana višestruko nagrađivana kiparska drama “Dečak na mostu”, iz 2017. godine. U 22 časova će biti prikazana španska istorijska drama “Prodaće i kišu”, sa Gaelom Garsijom Benalom u glavnoj ulozi. Film prati filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata, a koju, paralelno, ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode.

U petak, u 20, na programu je predstava “Možda sanjati” autorke Dijane Milošević, koja istražuje temu migracija umetnika iz zemlje. U 21 čas sledi prikazivanje holandske drame “Tonio”, u kojoj se, nakon saobraćajne nesreće u kojoj gine dvadesetogodišnji Tonio, njegovi roditelji, suočavaju sa tugom i žaljenjem.

Publika će u subotu (20h) uživati u predstavi “Odlazni terminal” autorke Tee Puharić, u kojoj se kroz priču o troje studenata koji se nose sa problemima i nedoumicama većine mladih u Srbiji iznova nameće pitanje – da li je odlazak jedino moguće rešenje? U 22 časa biće prikazana češka drama “Fer plej”, koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film 2014. godine. Film govori o mladoj sprinterki koja je bila deo olimpijskog tima, ali koja mora da bira između ljubavi, politike i sporta.

Nedelja, 26. avgust, je rezervisana za studentske filmove, koji će se prikazivati od 20 do 23 časa, po sledećim naslovima: “Kružno”, “Obeleženi”, “Februar”, “Bright future my love”, “Soba smrti”, “Jedna noć”, “Koga boli”.

Takođe, kreiran je i sadržaj za najmlađe posetioce u vidu  slikarske radionice koju vode mladi beogradski umetnici. Radionica će se održati 23. avgusta od 18 časova.

Osim kulturnih sadržaja, organizator je predvideo i sportske u vidu turnira u basketu “3 na 3”. Turnir će se održati na terenima OŠ “Lazar Savatić”, a za učešće je neophodno izvršiti prijavu putem telefona 0603937990 ili zvanične instagram i facebook stranice “Zemunski otvoreni festival”. Nagradni fond je 100.000 dinara.

Zemunski otvoreni festival, u zajedničkoj organizaciji Udruženja građana „Klub mladih Zemuna“ i „Zemunfest“, je finansiran sredstvima gradske Opštine Zemun, Kancelarije za mlade Beograda, Sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, kao i uz podršku JP „Skijališta Srbije“ i drugih. Imajući u vidu teško stanje u kulturi naše države, želja organizatora je da ovom manifestacijom obogate kulturnu ponudu Zemuna i Beograda, okupe mlade i umetnike, poboljšaju imidž filmske umetnosti i stvaralaštvo mladih, kao i da motivišu mlade da preuzmu aktivniju ulogu u organizaciji sličnih manifestacija.

Festival postaje prepoznatljiva kulturna manifestacija i bitan činilac stvaranja i sprovođenja kulturne politike, kao i prostor za afirmaciju mladih kulturnih radnika i umetnika. Iako festival u prvi plan stavlja film i filmsku umetnost, to nikako ne umanjuje prostor za proširivanje i uključivanje pozorišta, slikarstva i drugih, naprotiv, otvoren je da pod svoje okrilje primi i druge umetnike sa novim i zanimljivim idejama. Jednistvena lokacija, povezana gotovo u jednu celinu, omogućava dovoljno prostora da svaki sledeći festival bude veći i sadržajniji. Saradnja sa EU info centrom i Evropski filmski festival će biti deo ovogodišnjeg programa. U saradnji sa udruženjem „ISPAD“, na programu Festivala će se po prvi put naći i predstave.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..