Beogradski letnji festival BELEF počinje 23. juna u Botaničkoj bašti "Jevremovac". BELEF ove godine obeležava značajan jubilej - 30 godina postojanja. Jubilarni 30. BELEF osmišljen sa idejom da publici omogući nova, najznačajnija i premijerna izvođenja pozorišnih, muzičkih i igračkih predstava, koncerata i književnih predstavljanja objedinjenih u okviru koncepta: beogradske premijere, nove predstave, novi autori, novi doživljaji, koji bi dali ekskluzivitet scenskim izvođenjima u okviru BELEF-a, u saradnji sa gradskim i republičkim institucijama kulture, Univerzitetom umetnosti, umetničkim akademijama i nezavisnom scenom.

Deo BELEF-a će ove godine prvi put biti organizovan u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, prvoj i jedinoj botaničkoj bašti u Srbiji koja je u isto vreme i spomenik prirode i spomenik kulture. Takođe, programi će se odvijati i na Trgu republike, kao i na scenama pozorišta.

„Želim magiju!“ – čuvena replika iz komada Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani želja“ koji će premijerno biti odigran na ovogodišnjem jubilarnom BELEF-u, osnovno je kreativno polazište i slogan 30. Beogradskog letnjeg festivala koji komunicira i sam jubilej u slavu umetnosti, ali i programski koncept festivala zamišljen kao izbor najznačajnijih pozorišnih ostvarenja u protekloj godini koje donose nova iskustva i nove doživljaje.

Pored glavnog pozorišnog programa, osmišljena je i scena za mlade – Mladi BELEF, gde će se festivalskoj publici prikazati godišnji ispiti, diplomski i master radovi studenata umetničkih akademija. Takođe, postojaće i scena za decu – Dečiji BELEF, u okviru koje će naša pozorišta za decu izvoditi predstave, kao i različiti prateći programi koji će otvoriti vrata naših najznačajnijih ustanova kulture.

Zajedničkom saradnjom festivala, gradskih ustanova kulture i pozorišta, BELEF želi da obezbedi uslove za dalje izvođenje premijernih postavki tokom redovne sezone kada je to moguće. Istovremeno, na ovaj način BELEF postaje svojevrsna premijerna platforma za promovisanje, prikazivanje i produkciju kulturnih sadržaja koji, zahvaljujući festivalskoj koncentraciji publike, stvara veći interes u daljem životu ovih događaja. Takvom koncepcijom BELEF nastavlja da obezbeđuje produženu, letnju kulturnu sezonu svojoj publici, koja ima mogućnost da prisustvuje premijernim izvođenjima.

30. BELEF otvoriće premijera predstave Ateljea 212 „Drama o kraju sveta“ u Botaničkoj bašti, dok će sledeća premijera biti izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu „Tramvaj zvani želja“. Beogradsku premijeru u Botaničkoj bašti imaće i predstava „Za sada je sve ok“, Kruševačkog pozorišta, kao i predstava „Kralj Ibi“ Narodnog pozorišta iz Sombora u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijerno će biti izvedena i predstava „Smrt i devojka“ u Bitef teatru.

Još jedna premijera biće izvedena u okviru ovogodišnjeg BELEF-a „Gospođa Ajnštajn“ u Narodnom pozorištu, dok će u Hartefakt kući premijerno biti odigrana predstava „Kratka istorija pljeskavica“. Publika će biti u prilici da u Botaničkoj bašti pogleda hit predstavu Zvezdare teatra „Priča o Milutinu“, kao i predstavu „Sveta Prada“ Bitef teatra.

Beogradskoj publici će se u Botaničkoj bašti predstaviti Barbara Pravi, francuska umetnica i kantautorka, dok će na Trgu republike održati koncerte Bilja Krstić i Bistrik bend, kao i Bojan Suđić i Simfonijski orkestar RTS-a. Čuvena Karmina burana biće izvedena u Narodnom pozorištu. Ovogodišnji BELEF zatvoriće slavna pijanistkinja Marta Argerič u Kolarčevoj zadužbini.

<<  April 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Putopisi, Intervjui..