Ovogodišnji festival autorstva mladih žena Femix Fest održaće se od 15. do 17. aprila u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd. Prošlogodišnje izdanje festivala okupilo je preko 100 učesnica, autorki iz zemlje i regiona iz različitih umetničkih oblasti, kulturnog sektora i kreativnih industrija. Ove godine organizacioni tim festivala ima za cilj da se osvrne na promene, novosti, i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskriminacije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

Festivalski program će se od 15. do 17. aprila 2022. godine održati uživo u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd sa jednim delom sadržaja koji će se prenositi i onlajn putem društvenih mreža.

U petak 15. aprila zakazano je otvaranje festivala od 18h u KC Gradu i tom prilikom će se publici obratiti saradnice kolektiva Femix.

Nakon toga, od 18:30h održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. Za druženje i atmosferu nakon formalnog dela prve večeri festivala biće zadužena DJ Časna sestra (Marija Nikolić).

Tokom dva dana vikenda, 16. i 17. aprila publiku u KC Gradu očekuje rasnovrstan program - panel o ženama u street artu, preliminarno predstavljanje rezultata studije ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, filmski program, radionica dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i vođeni razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović (Zombijana).

Subota veče, 16. april od 20h, u UK Parobrod rezervisana je za odličan muzički program u okviru koga će nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete - Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U nedelju, 17. aprila u 19:30h u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki ,,Vratiti svoje vreme”. Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković.

Festival su podržali Rekonstrukcija Ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA Fond, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture ,,Parobrod” i Centar za ženske studije.

Detaljan program festivala svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu Femixa i facebook eventu festivala.

Autorka vizuala: Bojana Stojanović

<<  Jun 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..