Građani iz udruženja „Karlovački vinogradi“ mesecima upozoravaju na ugrožavanje životne sredine, zdravlja ljudi, njihovih vinograda, voćnjaka i arheoloških lokaliteta u Sremskim Karlovcima, na obodima Nacionalnog parka Fruška gora. EXIT fondacija poziva opštinu Sremski Karlovci i Ministarstvo zaštite životne sredine da saslušaju argumente građana, a zatim učine sve iz svojih nadležnosti da očuvaju nadaleko poznate Karlovačke vinograde i celokupan predeo u Sremskim Karlovcima, koji ima neprocenjivu kulturno-istorijsku vrednost.

Kao gorući problem u ovom trenutku udruženje „Karlovački vinogradi“ ističe izmenu i dopunu Prostornog plana opštine Sremskih Karlovaca (lokalitet Ciglana). Kako navode, u planu je, između ostalog, promena namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo i vinogradarstvo i građevinskog zemljišta u zonu eksploatacije rudarskih sirovina.

EXIT fondacija naglašava da su Sremski Karlovci i Karlovački vinogradi simbol ne samo Vojvodine, već i cele Srbije, čije očuvanje i unapređenje treba da bude prioritet, te da je promena namene parcela mimo volje vlasnika parcela nedopustiva namera.

„Ovo magično mesto gde se Fruška gora susreće sa najvećom evropskom rekom, s pogledom na Dunav i pola Vojvodine, poseduje beskrajne mogućnosti za razvoj organske poljoprivrede, ali i zdravstvenog turizma na najvišem nivou. Umesto da se radi na izmeštanju i smanjenju aktivnosti svih zagađivača, uključujući i Ciglanu, pokušava se doneti jedna potpuno anahrona odluka, podjednako štetna i za zdravlje ljudi i za ekonomski interes Sremskih Karlovaca, Vojvodine i Srbije“, navodi EXIT fondacija.

U udruženju „Karlovački vinogradi“ kažu da se planirana zona eksploatacije odlikuje najkvalitetnijom zemljom za razvoj vinogradarstva i voćarstva, te da se na njima nalaze i zasadi vinove loze koji bi bili trajno izgubljeni ako se zona eksploatacije proširi.

„Izričit stav preko 80 odsto vlasnika parcela je da ne žele promenu namene svojih parcela, niti žele da ih prodaju Ciglani. Potpise vlasnika kojima to i zvanično potvrđuju dostavićemo opštini Sremski Karlovci u okviru javne rasprave. Ako opština promeni namenu zemljišta, vlasnici parcela neće moći da ostvaruju svoja brojna prava“, upozoravaju iz udruženja.

Ta prava su, između ostalih, prijava za subvencije poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada voćarsko-vinogradarskih kultura i dobijanje sertifikata za organske proizvođače koji već dugi niz godina ulažu značajna sredstva u vinogradarstvo i vinarstvo.

Još jedan problem na koji udruženje „Karlovački vinogradi“ ukazuje je i zagađenje vazduha koje, kako navode, proizvodi Ciglana IGM Stražilovo zbog upotrebe petrol koksa, čije sagorevanje drastično povećava nivo ugljen dioksida u vazduhu. EXIT fondacija poziva inspekcije opštine Sremski Karlovci i Ministarstva zaštite životne sredine da izvrše temeljne provere emisija zagađujućih materija u vazduh, kao i da ispitaju da li su u funkciji filteri koji bi trebalo da smanje zagađenje.

Posebno treba imati u vidu i da je u maju ove godine usvojen Zakon o obnovi kulturno istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca, a ta obnova, između ostalog, predviđa zaštitu, uređenje i unapređivanje prirodnih dobara i životne sredine.

Koliko su Karlovački vinogradi i celokupan predeo dragoceni i značajni, pokazuje i film „Karlovački vinogradi, predeo mogućnosti“, produkcije Zanatsko filmska zajednica. Ideja filma, urađenog u saradnji sa udruženjem „Karlovački vinogradi“, jeste da se predstave, sačuvaju i promovišu vrednosti ovog fruškogorskog predela.

Video: ZAŠTITIMO KARLOVAČKE VINOGRADE!
EXIT fondacija još jednom ističe da su Karlovački vinogradi i Sremski Karlovci jedinstveni predeli u našoj zemlji, ne samo po prirodnim dobrima i resursima, već i po istorijskom, kulturnom i arheološkom nasleđu. To nasleđe obavezuje i institucije i građane da se prema njemu odnose odgovorno i zaštitnički.  

<<  Jun 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..