Prošlog petka u sklopu Exitove platforme „R:evolucija svesti“ održana je treća po redu panel diskusija, ovaj put na temu „Oslobađanje od kolektivne traume.“ Nakon prva dva panela koji su se bavili temama aktivizma u narednih 20 godina i važnosti zaštite životne sredine, ovog puta fokus je bio na tome kako nasleđena kolektivna trauma utiče na naše živote. Učesnici panela bili su Dr. Beau Lotto profesor neurologije, autor i preduzetnik, čije govore je slušalo više od 9 miliona ljudi širom sveta, Henry Ammar – međunarodni motivacioni govornik i preduzetnik, te domaćin Top 10 podkasta, „Making It Happen with Henry Ammar” i Thomas Hubl – renomirani edukator i međunarodni facilitator, osnivač Akademije za unutrašnju nauku, dok je domaćin razgovora bio Nikola Jurišić, viši stručnjak za kulturu kompanije McKinsey, moderator i trener.

„Oslobađanje od kolektivne traume“: ovde
 
Diskusija je za cilj imala da istakne značaj osvešćivanja prisustva kolektivne traume i iznalaženje načina na koji se efikasno sa njom može nositi. Trauma, koji god bio njen uzrok, jednako pogađa sve ljude i ostavlja trag vidljiv ne samo u generaciji koja je bila pogođena, već i u generacijama koje dolaze. Panelisti su se složili da je ključ obrađivanja traume i nošenja sa istom upravo izgradnja svesti o traumi i razumevanje njenog prisustva i uticaja na naše živote i buduće ponašanje. Svest je, naime, važna jer samo sa svešću možemo imati i izbor. Ako osvestimo da reagujemo pod uticajem naših pretpostavki, uverenja i pristrasnosti, koje smo zapravo nasledili od porodice, roditelja, kulture i okruženja u kom živimo imamo priliku da biramo na koji način ćemo oblikovati našu budućnost.

Beau Lotto je tako istakao da je jedan od najznačajnijih načina rešavanja traume njeno razumevanje i da tek kada razumem, imamo priliku da budemo proaktivni i učimo i rastemo iz iskustva. U trenutku traume imamo stvar izbora, da se ponašamo kao i uvek i prepustimo se besu ili mržnji ili da se okrenemo ljubavi, brizi i dobroti. Upravo u konfliktu leži naš izbor kojim mi zapravo definišemo taj momenat i smer u kome ćemo se nadalje kretati.

Thomas Hubl je kroz svoje izlaganje skrenuo pažnju na značaj naših odnosa koje imamo i razvijamo sa drugim ljudima, te da su upravo ti odnosi vrsta leka u situaciji traume, dok Henry Ammar smatra da svako od nas može igrati značajnu ulogu u velikom kolektivnom i na taj način uticati na svet oko sebe. Svako od nas može da napravi promenu u sopstvenom okruženju dok zajedno možemo promeniti, podići i isceliti ovaj svet, kroz revoluciju svesti.

Snimak panela „Oslobađanje od kolektivne traume“ u sklopu Exitove platforme „R:evolucija svesti“ dostupan je na Fejsbuk stranici EXIT festivala.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..