Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ SVETKOVINA“ / „JAZZ CELEBRATION“. Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto 5, trajaće 8 dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja. Džez svetkovinu ove godine počinjemo sa starim znancem naše publike: Nikola Konte (Nicola Conte), čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja uvešće nas u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21 čas u Centralnom holu Doma omladine Beograda.

Pre muzičkog programa, 21. oktobra u 19:30h na istom mestu biće otvorena izložba fotografija "Objektivno: Svetkovina džez fotografije", koju će publika BDŽF moći da pogleda do 28. oktobra. Autori izložbe su Zorica Kojić i el gvojos, a autori fotografija na izložbi: Dušan Milijić, Tim Dickeson, el gvojos, Stanislav Milojković, Vladimir Miloradović, Žika Milutinović, Dragoslav Nedić, Goran Redžepi, Dragan Tasić, Dragutin Hušman, Joke Schot, John Watson. Na izložbi su korišćene i fotografije iz arhiva Radio Beograda, Markusa Blama, Petra Lukovića, Zorana Milutinovića, Petra Pece Popovića i Vojislava Simića.

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19č) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet, sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje (Henri Texier) sa projektom Sand Woman.

Ulaznice za sve koncerte su u prodaji preko Ticket Vision prodajne mreže.

Jubilarni festivali su prilika da se osvrnemo na put koji nas je doveo do današnjice – u ovom slučaju, do trenutka u kome se Beograd i Srbija ponovo ponose velikim međunarodnim džez događajem, omiljenim kod publike svih generacija – Beogradskim džez festivalom. Predstavljajući tradiciju otvorenosti naše sredine za sve univerzalno važne umetničke tendencije, festival je osnovan 1971. godine, kao spona u povezivanju Jugoslavije sa svetom.

Te prve godine bile su spektakularne po broju i značaju autora i muzičara koji su se na njemu našli, a sa vremenom su očekivanja publike rasla, stavljajući organizatore pred izazov da na njih adekvatno odgovore. Tokom 20 godina postojanja u „prvom životu“, festival je postao institucija za sebe, svetionik kulture nekadašnje države.

Kad je Dom omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, posle pauze od 15 godina, obnovio Beogradski džez festival, trebalo je ponovo se dokazati: publici, muzičarima, našoj i međunarodnoj javnosti. Selekcija koja je 1971. sa lakoćom mogla da se osloni na već dokazane džez veličine, mnoge od njih u to doba u punoj snazi, te 2005. samo donekle je imala mogućnosti da se osloni na tradiciju, a mnogo više da se okrene budućnosti. Ključ je bio u prepoznavanju nove generacije autora koji su upravo zakoračili na svetsku džez scenu, donevši novu estetiku – oni ne samo da su tumačili standarde na novi način, nego su sa sobom doneli novu vrstu džeza, prilagođenu novim vremenima. Virtuoznost se podrazumevala, ali su emocija, stav, vizija i umetnička poruka, ponovo došli u prvi plan. Tu generaciju savremenih džez autora u našoj sredini sistematski je godinama zastupao Beogradski džez festival, koji danas može da se pohvali sa oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja.

Sa njima je došla i nova publika – ona koja predstavlja budućnost džeza, zainteresovana da istražuje i doživi nešto novo. Sa posetiocima čija je većinska starosna struktura od 20 do 40 godina, možemo da se pohvalimo da smo jedan od festivala sa najmlađom publikom u Evropi. Kao važan zadatak sebi smo postavili podršku i promociju srpskih džez muzičara: pravilo je postalo da domaći renomirani sastav, sa specijalnim programom i gostom iz inostranstva, otvara festival , a petu godinu za redom organizujemo i  predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea. Po ustaljenom formatu, 3  domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije izloženo je domaćoj javnosti  i brojnim inostranim novinarima, koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu. Kao jedini džez festival iz Srbije koji je član Evropske džez mreže, kroz pažljivo vođene aktivnosti na planu međunarodne saradnje i učešće u konferencijama, sajmovima i drugim događajima iz poslovne sfere, ponovo smo postali globalno prepoznatljiv i relevantan umetnički događaj, ravnopravan deo internacionalne porodice džez festivala.

I zato, ove godine organizujemo svetkovinu. Radujemo se svojim gostima i publici, novim muzičkim herojima i svima koji zajedno sa nama učestvuju u pisanju još jedne uzbudljive stranice zajedničke istorije Beogradskog džez festivala.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..