ilic-w1Njujorško-beogradski umetnik Dragan Ilić, koji je godinama živeo i u Australiji, nezvanicno će otvoriti 24. oktobra u Ritopeku svoj International Test Site (ITS-Z1). International Test Site je jedinstvena eksperimentalna umetnička laboratorija i izuzetan arhitektonski kompleks na vrhu brda na obali Dunava, koja bi od proleća sledeće godine trebalo da zaživi kao izložbeni, radionički i rezidencijalni prostor za programe umetnika i kustosa iz zemlje i sveta.


Kao jedinstvena arhitektonska celina na ovim prostorima i svojevrsni vidikovac sa veličanstvenim pogledom u spektru od 360 stepeni (na Pančevo i obalu Dunava, odnosno Avalu), ITS se prostire na 20.000 kvadratnih metara zatvorene i otvorene površine, uključujući kuću sa ateljeom umetnika i trodelni izložbeni prostor na oko 450 kvadratnih metara. Izložbeni prostor potopljen je u tlo sa tri strane potopljen, dok je njegov krov u nivou placa, sa staklenim pločama i pogledom na unutrašnjost zdanja.

Radeći i boraveći poslednjih godina na relaciji Njujork-Beograd, Ilić gradi ITS sopstvenim sredstvima, kao “work in progress” projekat zasnovan na arhitekturi kao procesu i ideji da živi u večitoj transformaciji.

Nezvanično otvaranje ITS-a 24. oktobra, od 15 do 20 sati, predviđeno je za stručnu javnost, kao upoznavanje kolega, kustosa, istoričara i teoretičara umetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i drugih profesionalaca u oblasti savremene vizuelne umetnosti, sa potencijalima te jedinstvene umetničke eksperimentalne laboratorije i svojevrsne zadužbine samog umetnika.

ITS je i protekle dve godine okupljao i predstavljao radove eminentnih svetskih umetnika koji u različitim formama savremene umetnosti ispituju koegzistenciju visoke tehnologije i ljudskog tela, a među njima je, u maju 2007. godine bio i poznati australijski umetnik Stelark (Stelarc), Ilićev prijatelj još iz vremena provedenog u Australiji.

Rođen 1948. u Grockoj, Ilić je od 1970. godine živeo u Australiji, gde se školovao na Umetničkoj akademiji u Kanberi, a obrazovanje je nastavio na Filmskoj akademiji u Sidneju, na odseku za video umetnost.

Od 1977. živi i radi u Njujorku, gde je zauzeo važno mesto u krugovima tada veoma aktivnog umetničkog pokreta vezanog za Ist Vilidž, u kojem je sarađivao sa umetnicima i kritičarima poput Kiki Smit (Smith), Davida Vojnarovica (Wojnarowicz) ili Karla Mekormika (Carlo Mcormick).

Od 1974. je samostalno izlagao u Sidneju, Melburnu, Kanberi, Čikagu, Nujorku, Tokiju, Briselu, Parizu, Amsterdamu, Pusanu, Beogradu, Ljubljani...

Među njegovim učešćima na važnijim grupnim izložbama širom sveta izdvajaju se i “Deset jugoslovenskih umetnika” (Njujork, 1982), “Dokumenta 7” (predstavljanje galerije “Fashion Moda”, Kasel, 1982), “Ist Vildž u Santa Barbari” (Santa Barbara Museum of Modern Art, 1984), “20000 skulptura” (Galerija Civilian Warfare, Njujork, 1984), “Terminal Njujork” (Galerija Semafor. Njujork, 1985)…

Između ostalog, u Beogradu je u junu 2008. godine, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, izveo performans “The People I Don't Like”, kojim je izazvao veliku pažnju javnosti, a ponovio ga je i krajem oktobra prošle godine u Galeriji Kapelica u Ljubljani, koja će biti i među prvim gostima ITS-a na proleće sledeće godine.

Fotografije sa performansa u CZKD-u moguće je videti i u Galeriji umetnika portala SEEcult.org

Tekst  preuzet sa sajta SEEcult.org
<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..