beogradski_susretiCentar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, već tradicionalno po peti put organizuje “Beogradske susrete” Medjunarodnu grafičku radionicu.
I ove godine, zanimljivo koncipirani Susreti- desetodnevni praktičan rad grupe umetnika odvijaće se u radionicama Centra gde su obezbedjeni svi profesionalni uslovi za nesmetan rad u svim tehnikama grafičkog izražavanja. Umetnici, njih četrnaestoro, ovoga puta iz Španije, Portugalije i Srbije u obavezi su da izvedu jedno grafičko delo u tiražu od trinaest primeraka koje će biti sastavni deo mape svih učesnika radionice.Svaka zemlja učesnica dobija po jednu mapu grafika.

Završni deo projekta je izložba grafika nastalih u Radionici, koja će se održati 2010 god., ne samo u Galeriji Centra za grafiku, već u svim centrima iz kojih dolaze umetnici učesnici.
Organizovanjem Radionica na ovaj način Centar za grafiku uspostavlja saradnju sa različitim kulturnim sredinama, srodnim institucijama i razvija komunikaciju sa umetnicima. Pruža podršku stvaranju, promociji i širenju savremene grafičke umetnosti. Prati razvoj medija grafike i omogućava uvid u to šta je grafika danas u trenutku najrazličitijih vizuelnih istraživanja oslobođena bilo kakvih geografskih i socioloških ograničenja.Grafička ostvarenja, inspirisana kontaktima i razmenom iskustava umetnika, pokazuju da umetničko delo danas deluje kao prožimanje različitih jezika , ideja i tema i samim tim onemogućava bilo kakvo svrstavanje u tradicionalističke kategorije i hierarhije.

četvrtak 3. septembar 2009. u 20h. Galerija Centra za grafiku otvaranje izložbe

- IZLOŽBA GRAFIKA UMETNIKA UČESNIKA RADIONICE

U galeriji Centra, tokom trajanja Susreta, biće organizovana kolektivna izložba grafika učesnika Radionice. Svaki umetnik će izložiti, po jednu ili dve već postojeće grafike i time se predstaviti beogradskoj kulturnoj javnosti.
Učesnici:Bernardo Sanhurio, Fransisko Velasko Fernandez, Marta Fermin, Nurija Blanko, Pako Agilera, Rikardo Mohardin, Izabel Kvadrado, Aleksandra Barbosa, Nađa Stamenović, Marija Ilić, Lidija Antanasijević,Velizar Krstić, Zoran Dimovski i Nikola Korać.

7. septembar u 12h 2009., Španski kulturni centar, SERVANTES

- PREZENTACIJA

1. Havijer Martin Himenez i Soren Mešede gosti iz Španije predstaviće Međunarodni festival grafike, Ingrafika, grada Kuenke.
2. Ljiljana Tašić,istoričar umetnosti, kustos Centra za grafiku, prestaviće Centar za grafiku i vizuelna istraživanja.
<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..