Sustanarka3Petak, 04. septembar - Dom omladine Beograda u 21:00 predstava »Sustanarka«  koja nam razotkriva asocijativno polje različitih slojeva svesti i stvarnosti. Identitet nije stabilan i fiksan, već fluidan i promenljiv. U kom trenutku prestajemo da budemo ono što mislimo da jesmo? U svojoj suštini čovek je nedokučiv i nepredvidiv. Predstava »Sustanarka« imala je premijeru 1. decembra 2008. godine u Galeriji Vžigalica, Muzej in galerije mesta Ljubljane. Do sada je imala 11 repriza, a predstavljena je i u okviru Slovenačkog plesnog festivala festivala »Gibanica« u Ljubljani i dramsko-muzičko Festivala Kluže u Bovecu. Pre gostovanja u Domu omladine videće je publika na Danima poezije i vina u Medani (SLO), a posle Beograda biće izvedena u Varšavi.

»U kom trenutku ona prestaje da bude ono što misli da jeste?
Ako joj odsečeš ruku, ostaće ona i njena ruka.
Ako joj odsečeš i drugu ruku, ostaće ona i njene dve ruke.
Ako joj odstraniš trbuh, bubreg, ostaće ona i njena utroba.
Ako joj odsečeš glavu, šta će ostati od nje?
Ona i njena glava ili ona i njeno telo?«

Sanja Nešković Peršin  je solista u Baletu Slovenskog Narodnog Gledališča od 1993. godine. Po završetku srednje muzičke i baletske škole, usavršavala se, između ostalog, u poznatim baletskim školama u Kanu, Njujorku i Beču. Kao plesačica i koreografkinja aktivna je na polju savremenog plesa i pozorišta. Sa svojim solo projektima Sustanarkagostovala je na brojnim festivalima u Sloveniji i inostranstvu, stekavši naklonost publike i kritike. U predstavi »Sustanarka« bavi se temom dvojnosti ljudskog identiteta.

“…Ko je taj drugi, skriveni ili paralelno postojeći identitet koji uspostavlja ljudsko postojanje? Gde su granice, spojevi i sive zone, po čemu se oni razlikuju? Koji su ti drugi glasovi i tela koji manje ili više predvidivo ulaze u našu svest i telo? To su pitanja koja postavljaju ples i govor tela u ovoj predstavi…”
Katja Praznik, »Dnevnik«, 09.12.2008<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..