Dom Jevrema Grujića, muzej umetnosti, istorije i diplomatije će se i ove godine biti otvoren tokom manifestacije Ulica otvorenog srca koja se tradicionalno održava 1. januara u Svetogorskoj ulici. Svi naši sugrađani i strani turisti koji posećuju Beograd za vreme praznika moći će da vide jedinstvenu izložbu jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom „Od čika Paje“, koja je trenutno postavljena u Domu Jevrema Grujića. Na izložbi je predstavljeno 38 remek dela od kojih su neka po prvi put prikazana našoj javnosti.

Izložba čini mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti građanske klase, srpskih i austrijskih vladara, orjentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine – Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije.

Prvog dana nove 2018. godine u Domu Jevrema Grujića, gosti će moći da uživaju u salonima u kojima su se održavali čuveni gradski balovi, a uz šoljicu kafe ili čaja, takođe će imati i priliku da probaju čuvenu čokoladnu tortu kraljice Natalije.

Dom Jevrema Grujića će biti otvoren za posete i vođene ture 1. januara od 11 do 17 časova.

Nakon praznične pauze, Muzej će ponovo raditi od četvrtka 11. januara.

<<  Oktobar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..