Otvaranje izložbe u utorak, 26. decembra 2017. u 19:00 u Galeriji Doma omladine Beograda - Umetnički par MI KADELBURG preispituje, intimne doživljaje, stavove i pozicije umetnika u odnosu na ulogu koju imaju kao novi roditelji. Ovi elementi su personifikovani u kinetičkoj skulpturi Swing (2017), ljuljaške koja se ritmično kreće kroz prostor galerije, osvetljena neonskim svetlom i mapiranoj video instalaciji Vitamins and body fluids (2017) koja je sačinjena od privatnih foto i video zapisa iz detinjstava umetnika; video materijala iz njihovog zajedničkog života fokusiranog na odgajanje deteta; kao i zajedničkog performativnog gesta umetnika i 2D animacije.

Izložba je intiman pogled na značenje savremenog detinjstva i roditeljstva i procese kroz koje autori prolaze, čiji narativ je formiran kroz sekvence trenutaka, ritmova i saznavanja. Naglasak nije na prostoru kao nezavisnom entitetu, već na procesima i strategijama stvaranja prostora kroz proživljeno iskustvo. Instalacija "Future, Untitled" je dekonstrukcija "osnovnih istina" usvojenih u detinjstvima umetnika i kontemplacija njihovog značaja za svakodnevne roditeljske prakse: posmatranja, rutine, rituale, očekivanja, ideje, dokumente i akcije. Po Jungu, arhetip deteta je povezan sa procesom individualizacije i odrastanja, to je deo koji neguje potrebu za bezbrižnošću i uvek željno isčekuje izazove sutrašnjice. Biti umetnik/roditelj, iako uzbudljivo je ujedno i zastrašujuće, to je pre svega duboka i sveobuhvatna samo-refleksija. Osećaji sreće i anksioznosti, su izrazi divljenja nepoznatom.

MI KADELBURG je umetnički duo koji radi u polju nove medijske umetnosti. Trenutno žive i rade u Beogradu. Ivan Kadelburg rođ. 1977, studirao je BA Audio-Visual Art na Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu. Marija Kadelburg, rođ. 1977. studirala je BA Fine Arts na Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu i završila MFA Skulptura na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu u klasi Prof. Mrdjana Bajića i Radoša Antonijevića. Dobitnica je nagrade za osobenu kreativnu inovaciju Fonda „Miloš Bajić“ 2016.

Izložba traje do 14. januara 2018.

<<  Oktobar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..