U sredu 17. maja 2017. godine u 20 časova u galeriji ULUS, Radmila Lizdek premijerno predstavlja najnoviji ciklus slika koji se datuje u 2016. i 2017. godinu. Ova slikarka prepoznatljivog rukopisa neguje asocijativnu poetiku u kojoj se estetika dela temelji na višeznačnom iščitavanju znaka – kolorističke mrlje, kao jednom od idioma njene poetike. Njen rad, po rečima Nele Tonković, autorke teksta u katalogu, na prvom mestu se odlikuje: „tačnim dijagnosticiranjem određenih suštinskih pitanja života savremenog čoveka bila to usamljenost, zaglušujuća buka okruženja u kojem tišina postaje sve neshvatljivija ili napuštenost, sve su to teme kojima Lizdek prilazi pomno ih ispitujući i nudeći rasplet samo unutar recepcije njenog rada, nikako sugerišuću neko univerzalno, te možda upravo zato i nepostojeće, rešenje.

U svom novom ciklusu slika velikih formata, Radmila Lizdek bavi se opet vitalnom temom čovekovog okruženja, premda viđenim na jedan drugačiji način, koji izbegava banalizaciju bukvalnog „prepisivanja” prirode, već je pretače u doživljaj koji nam umetnica predočava u formi gotovo apstraktnih kompozicija. Ipak, sasvim je jasno da one nose određenu asocijativnost prizora koja pažljivom posmatraču jasno ukazuje o čemu se radi. Uvek se, naime, o nečemu radi Rotkovim rečima, ′ne postoji dobra slika ni o čemu′.

Živeći i radeći u predelima netaknutih prirodnih lepota, a istovremeno imajući i iskustvo drugačijeg života, onog u regionalnim metropolama, Lizdek se odlučuje da u svom novom ciklusu predstavi ono što su za nju istinske vrednosti čovekovog okruženja. Činjenica da današnji čovek te vrednosti previđa kao da je doprinela odluci umetnice da ih zamisli na nesvakidašnjim formatima i tako naglasi njihovu važnost unutar svog intimnog sveta i poretka. Njen pogled u zemlju i nebo nisu tek nasumice upućeni, već počivaju na dugotrajnom, upornom i analitičkom sagledavanju materije od koje su zemlja i nebo, u našim očima, načinjeni. Zato ih i predstavlja toliko jednostavno, gotovo na nivou znaka, kako bi svima bili prepoznatljivi i kako bi govorili iskustvu svakog pojedinca.“ (Nela Tonković, segment iz teksta u katalogu izložbe)

Radmila Lizdek (1970) je rođena u Nevesinju. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Trebinju u klasi prof. Milorada Ćorovića, na smeru Slikanje i master studij na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Staševića. Trenutno je na doktorskim studijama, na smeru Slikanje na ALU u Beogradu. Zaposlena je na ALU Trebinje. Do sada je priredila dvadeset samostalnih izložbi i učestovovala na brojnim grupnim izložbama.

Nagrade:

Prva nagrada za sliku na konkursu LOT Trebinje 2013.

Prve nagrada za video rad na ALU Beograd 2014.

Član je ULUS-a od 2016.godine. Organizator je Međunarodne umjetničke kolonije „Lastva“ Trebinje. Živi i radi u Trebinju.

Izložba traje do 30. maja 2017.

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne