Otvaranje samostalne izložbe inastalacije ŠTANCOVANJE SUDBINE, Snežane Pešić Rančic u Galeriji Zadudžbine Ilije M. Kolarca je u utorak 16.05.2017 u 19h. Baveći se godinama tekstilom (materijalom iz kojeg ističe mekana misao) Snežana Pešić Rančić razvila je visoki stepen empatije prema čoveku, svetu i sveopštem postojanju. Tako se filozofija nežnog kognitiva pretvorila u likovni zapis. Njene slike i crteži iz primenjene umetnosti pretočile su se u slikarski izraz angažovanog primećivanja. Živimo u dobu u kojem „stvarnost deluje bez stvarnosti“. Ali, ipak, mi smo sudeonici i svedoci jednog strašnog sveta sa novim značenjima. Rat, kao večna pojava tragičnog čoveka.

Heraklit je rekao da je rat otac svih stvari. Ko stvara rat? Kako ga izbeći? Ono što je sigurno, rat ne stvaraju siromašni...Kapitalizam je porodio sadističku ekonomiju koju jedino potentizuje profit, a to znači stvoriti haos, kreirati destrukciju, dovesti egzistenciju do raspada, a zatim novog građenja...Homo ekonomikus je postao surov, a realnost pogubljena.

Ali, naravno, postoji i posledica sa velikim „P“.Mnogi stradaju, rađaju se kolone izbeglica, oni koji nemaju lica jer su uništena besmislenim granatama, bombama, eksperimentom uništenja. Ka čemu ide ta kolona koja beži sa zgarišta, srušenih domova i uništenih života? Možda tragaju za ponuđenim iluzijama zapadno-uspešnog sveta? Ili nesvesnim rizicima idu po svoje. Po oteto! Bogati putuju turistički, siromašni beže sa ratišta. Kakva ironična ravnoteža.

Koncept izložbe pod nazivom „Štancovanje sudbine“ je umetnička reakcija.  Ne sme se biti mrtav pre smrti. Oko stvaraoca ne sme da drema, već da sagleda i skicira sudbinu sveta i čoveka. I sam se pitam da li je to sudbina samo onih koji napuštaju svoje domove tražeći nova utočišta ili smo svi mi – u ovakvom svetu kakav jeste – izbeglice.
 
Božidar Mandić

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne