U nedelju 21.05.2017. u 20 časova, u Galeriji ŠTAB, svečano će biti otvorena prodajna izložba slika pod nazivom  “SUZE I SVECI”, crnogorskog umetnika Mira Šukovića. Beogradska publika će imati priliku da premijerno pogleda 35 radova, crteža i slika od kojih je najveći deo iz ciklusa “SUZE I SVECI”, nastalih tokom 2016. i 2017. godine. Izložba će biti otvorena do 24. maja, a radno vreme Galerije ŠTAB za vreme trajanja izložbe biće od 16 do 22h.

Na otvaranju će kao muzička podrška nastupiti beogradski jazz kvartet Hashima. Za grupu Hashima kažu da je: “Dostojan domaći predstavnik savremene muzike, koji je prerastao nacionalne okvire, čak i pre nego što smo stigli da mu se divimo kao „našem“.” (Jazzin.rs)

Susret sa slikarstvom Miroslava - Mira Šukovića budi u čovjeku opominjući strah pri sagledavanju ogoljene strane onog skriveno mogućeg utapanja u konstantno vrebajuće stanje grijeha i poriva. Budi aktuelno pitanje o svjesnom ili nesvjesnom priklanjanju razarajućem i disharmoničnom, negativnom principu zla, u čije nas predvorje uvodi pogrešno usmjeren opšte civilizacijski i tehnološki razvoj obavijen moralnim zagađenjem, otuđenjem i besmislicom… Pitanje, da li smo to zaboravili na humane principe života koji nam je pružen kao mikrokosmos ispunjen mirom, plemenitošću, ljepotom i dobrotom?

U novijoj crnogorskoj umjetnosti malo je slikara koji se sa tolikom predanošću, svim svojim bićem i cjelovito vezuju za temu koja ih obuzima. Ta neposredna i čista predanost temi manifestuje se, istovremeno, i snažno, i jednostavno, bilo da je riječ o liku, figuri, prostoru ili nekom drugom sadržaju. Kroz cijeli svoj dosadašnji slikarski opus Miro Šuković postojano teži ka ovom uzvišenom imperativu, ka predavanju viziji vlastitog likovno-jezičkog sistema kao uslovu za stvaranje autentičnih likovnih vrijednosti koje postupno i sigurno pronalaze svoje mjesto u savremenim kretanjima u okviru prebogate scene crnogorske likovne umjetnosti. (Mr Lucija Đurašković)

Miroslav Šukovic je rodjen 1977. godine u Bihaću. Živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona ‘Trinaesti novembar’ 2015. godine. Član je udruženja likovnih umjetnika BiH.

Dosadašnje samostalne izložbe:


-Galerija Tolbius, izložba slika i crteža, Kolašin 2012.
-Blues Bar, izložba slika i crteža, Podgorica 2012.
-Gradska galerija Kotor, izložba `Covjek`, mart 2014.
-Izložba `Kost,Kamen, Oko` tvrdjava Barutana, Kolašin, avgust 2014.
-Izložba `Zatočenici tisine`, Polimski muzej, Berane, septembar 2014.
-Izložba `Zatočenici tisine`, kuca Rista Ratkovića, Bijelo Polje, oktobar 2014.
-Galerija Montenegrina Rijeka – Hrvatska, april 2015.
-Izložba slika i crteža Umjetnička galerija “Vitomir Srbljanović” Pljevlja, april 2015.
-Narodni muzej Labin – Hrvatska, jun 2015.
-Izložba slika i crteža Fantom slobode – Porto Montenegro, Tivat, jun-jul 2015.
-Izložba slika i cteža galerija “Roman Petrović”, Sarajevo BIH, maj 2016.

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne